Hela denna artikel är en annons

Se upp för fallgroparna när du köper fritidshus

Priserna på fritidshus har ökat med 18 procent i Sverige sedan 2011 och snittpriset för ett fritidshus är 1,6 miljoner kronor. Många lockas av fritidshusdrömmen, men det är viktigt att ha koll på vad man ger sig in i.

Bild 1 av 1
Bild 1 av 1

– Priset blir högre ju närmre en stad man kommer och är huset på pendlingsavstånd är det väldigt attraktivt. Det finns en stor valmöjlighet och därför väljer nog många att slå till, säger Kasper Isgren, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Även om prisutvecklingen inte varit lika extrem som med bostadsrätter och villor har priset på fritidshus stigit rejält sedan 2011. Enligt Svensk Mäklarstatistik har exempelvis det genomsnittliga priset på ett fritidshus i Stockholm ökat från 2,2 miljoner kronor 2011 till 2,8 miljoner kronor i dag.
Regelverket kring att köpa fritidshus är samma som gäller vid villaköp, men det finns ett par aspekter som är särskilt viktiga att beakta för just fritidshus.

– Ofta ligger fritidshus i mindre exploaterade områden vilket innebär att det kan tillkomma byggnationer i närheten. Det kan vara en bra idé att prata med kommunen om vad det finns för exploateringsplaner i området, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Har alla byggnader bygglov

En detalj som också ofta hamnar mellan stolarna är inblicken i hur det ser ut på den egna tomten. En del fritidshusområden har byggts ut kraftigt under en lång period vilket kan innebära att det kan finnas byggnader på tomten som inte har bygglov.

– Kolla om det finns bygglov för alla byggnader på tomten så att de är lagliga. Om tanken är att det ska vara en året runt-bostad är det viktigt att kontrollera att bostaden är förberedd och byggd för det och att anlita en besiktningsman, säger han.

Säkerställ husets kvalité

Kasper Isgren, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling, är inne på samma linje som Jens Magnusson. Precis som vid ett villaköp är det viktigt att säkerställa husets kvalité och hur närområdet ser ut.

– Det är viktigt att se hur vattentillförseln ser ut till huset. Det kan vara så att huset ligger långt ifrån det kommunala vattennätet. Om huset har en egen brunn är det viktigt att undersöka vattenkvalitén, annars riskerar man att få problem, säger Isgren.

Intresset för fritidshus växer men det är särskilt populärt med fritidshus på pendlingsavstånd till större städer, menar Kasper Isgren. Men han pekar också på att det går att göra klipp ifall man är redo att sätta sig i bilen och köra en bit.

– Precis som när man köper en villa gäller det att gå in i köpet förberedd. Man har ett stort ansvar som köpare, undersökningsplikten är på köparens ansvar, och det är något som många glömmer, säger Isgren.

Detta är en del i en artikelserie om att köpa bostad, läs de andra två delarna här:

Glöm inte att undersöka bostadsrättsföreningen.

Fallgroparna när du köper villa.

Annons
Annons
Annons