Fallet Östberg prövas igen

Morddömda svenskan Annika Östberg kan få flytta hem till Sverige. Den 31 maj prövas fallet igen. Den här gången har svens­ka mydigheter i detalj fått beskriva hur straffet skulle avtjänas i Sverige.

Under strecket
Publicerad
Annons

Klockslag och datum är bestämt. Halv ett den 31 maj ska Kalifor­niens kriminalvårdsnämnd, Board of Prison Terms, sammanträda. Redan samma dag väntas de avgöra om Annika Östberg, 50, får avtjäna resten av sitt straff i Sverige. Det är femte gången som Annika Östberg ansöker om ett tidsbestämt straff, något som skulle kunna innebära en flytt till ett svenskt fängelse. Hon dömdes till ”25 år till livstid” 1981, och har suttit nästan 24 år i amerikanskt fängelse.

–‑Hon räknar inte med någon förändring, men hon har aldrig helt gett upp hoppet, säger biskop Lennart Koskinen, som besökte Annika Östberg för drygt en månad sedan.
Ordförande i kriminalvårdsnämnden i Sacramento är Mar­garita E. Perez, som utsågs av
guvernör Arnold Schwarzenegger i februari 2004. Guvernörsbytet innebar en nytändning i kontakterna mellan amerikanska och svenska myndigheter. Den 4 januari i år lämnade generalkonsuln i Los Angeles, Tomas Rosander, över ett brev från justitie­minister Thomas Bodström till Margarita E. Perez. Justitieministern garanterade att svenska myndigheter skulle verkställa det straff som faställts i amerikansk domstol och inte omvandla det.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons