”Faller euron – faller halva Europas ekonomi”

Eurokrisen kan orsaka en kollaps som slår ut halva Europas ekonomi och sänker kontinenten ner i en depression lika djup som den vi hade på 1930-talet, varnar Europeiska kommissionens ordförande.

Under strecket
Publicerad
Europeiska kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso anländer till mötet i Bryssel.

Europeiska kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso anländer till mötet i Bryssel.

Foto: FRANCOIS LENOIR
Annons

José Manuel Barrosos varning kom i samband med att Frankrike lagt fram ett förslag om att skapa en förtrupp av eurostater som potentiellt skulle omfatta 17 existerande medlemmar. Barroso sa att om eurozonen med dess 17 medlemmar eller hela EU med dess 27 medlemmar skulle falla isär, så skulle de uppskattade initiala kostnaderna bli upp till 50 procent av Europas BNP. Det skulle äventyra det framtida välståndet för nästa generation. Så stort är hotet som hänger över oss, sade han.

Det var i ett tal som hölls i Berlin för att hantera eventuella stöd för en mindre, elitistisk Eurozon bestående av Europas starkaste ekonomier. Barroso varnade också för konsekvenserna att en separation mellan de starka och de svagare skulle kunna innebära en förlust av upp till en miljon jobb i Tyskland. Resultatet av en sådan ekonomisk omvälvning skulle i sin tur kunna uppmuntra extremism och splittringar inom Europa, förklarade han för sin tyska publik, skriver brittiska
The Telegraph.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons