Annons
X
Annons
X

Fälld för länkning av hockeymatcher

En 38-årig man fälldes i dag för upphovsrättsbrott av Hudiksvalls tingsrätt.
Mannen hade på sin egen sajt länkat till två direktsända hockeymatcher från Canal Plus.

I dag avgjordes ett annorlunda upphovsrättsmål i Hudiksvalls tingsrätt.

En 32-årig man dömdes till 3 500 kronor i dagsböter och skadestånd på knappt 12 000 kronor till Canal Plus. Han fälldes för att han 2007 lade ut länkar på sin hemsida vid två tillfällen, som gick till webbsändningar av Södertäljes ishockeymatcher. Matcherna kostade 89 kronor styck för dem med eget konto.

Canal Plus- sändningarna var inte skyddade av personlig inloggning, men enligt Hudiksvalls tingsrätt ligger brottet i att mannen gjort länkarna tillgängliga, skriver Dagens Nyheter på nätet.

Annons
X

Mannen drev en sajt till favoritlagets ära med forum för användarna, på vilket länken till sändningarna länkades upp. Under tiden som matcherna sändes chattade drygt 25 personer.

Hudiksvalls tingsrätt kom fram till att en webbsänd hockeymatch uppnår verkshöjd – egen originalitet och individualitet.

– Domstolen följde mitt resonemang och det var väntat. Jag baserade ju åtalet för att det här var straffbart, men den diskussion som följt har gjort att jag inte kunnat vara helt säker på hur domstolen skulle agera, säger Henrik Rasmusson, specialåklagare för upphovsrättsbrott, till SvD.se

Domstolen ansåg att tv-produktionen av ishockeymatchen var ett upphovsrättsligt skyddat verk. Det innehåller sådana moment som kameraklipp och unika kommentarer.

– Den andra frågan var om att momentet att lägga upp en länk var upphovsrättsligt förfogande, att tillgängliggöra matcherna. Och även på den punkten delade domstolen min åsikt, säger Henrik Rasmusson.

Signalrätten som tagits upp i diskussionerna i media var dock aldrig relevant i åtalet.

– Det hade den varit om han återsänt matchen, tagit upp den och skickat ut den igen och på så sätt förfogat över sändningen. Men det gjorde han alltså inte. Han bara länkade till en befintlig sändning.

Domen kan vara prejudicerande.

– Det kommer in anmälningar till oss med jämna mellanrum. Sådan här länkar är ganska vanligt just på sport-tv-området, säger Rasmusson.

38-åringen hade inte själv konto på Canal Plus. Han fick den direkta url:en, sökvägen, till streamingen via en bekant.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X