Fallande räntor sätter press på banker

De fallande räntorna kan pressa fem bolag på A-listan. Bolån har fått allt större betydelse för bankernas resultat.

Under strecket
Publicerad
Annons

kommentar | Bolån
Länsförsäkringar sänkte sina boräntor ännu ett snäpp i går. En ettårsränta är nere på rekordlåga 2,62 procent. Fem år kostar blygsamma 3,50. Parallellt faller statslåneräntan kraftfullt till nya bottennivåer. Den är nu 2,94 procent, en nedgång med hela 17 räntepunkter bara på en vecka.
Statslåneräntan har betydelse bland annat för avkastnings-skatten på pensionskapital. Den är en indikator på långräntans utveckling. En statslåneränta under 3 procent är unikt.
Låga räntor blir ännu lägre våren och försommaren 2005. Knappast någon vågar längre ge en prognos för när ”the bottom is nådd”.
För fem bolag på A-listan är ränteutvecklingen särskilt intressant. Det handlar om storbankerna samt i någon mindre grad Skandia. Skandiabanken försöker växa på bolånemarknaden med omdiskuterade mängdrabatter. Den som lånar mer än två miljoner kronor får den häpnadsväckande ettårsräntan 2,43 procent.
För storbankerna är bolånen av betydelse för resultaten. Det gäller inte minst Handelsbanken och
Föreningssparbanken som via Stadshypotek respektive Spintab har dominerat bolånemarknaden.
Handelsbankens Lars O Grönstedt brukar framhålla att det blev en ny bank med köpet av Stadshyptek 1997. Under senare tid har Stadshypotek genererat 40-45 procent av vinsten.
Samme Lars O Grönstedt har frispråkigt konstaterat att eftersom vissa inlåningsräntor redan är 0 innebär sänkta utlåningsräntor en marginalpress. Inlåningsräntan kan ju inte gärna bli negativ.
Hittills har storbankerna dock skickligt parerat räntefallet med reducerade kostnader för inlåning. Men nu borde räntenedgången sätta spår i resultaten för andra kvartalet. Detta särskilt som Stadshypotek och Spintab i den hårda konkurrensen har tvingats överge sin högprispolitik.

fredrik braconier, fredrik.braconier@svd.se

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons