Annons
X
Annons
X

Fallande mjölkpriser tidig varningssignal

I USA faller nu mjölkpriset. Och fallande priser på mjölk kan vara en tidig signal på att ekonomin nu tappar fart. Det säger råvarustrategen Nicholas Colas till CNBC.

[object Object]
Ett glas mjölk. Foto: ANNIKA AF KLERCKER

– Å ena sidan är fallande mjölkpriser goda nyheter i och med effekten det får på inflationsförväntningarna. Samtidigt har ett fallande mjölkpris hittills varit en av de första signalerna på början till en depression. Att de sjunker under 2012 kan alltså vara en tidig varningssignal på att den amerikanska ekonomin tappar fart och att vi får ett avbräck i den globala återhämtningen, säger Nicholas Colas chefsstrateg på analysföretaget ConvergEx i New York, rapporterar CNBC.

Under tidigare lågkonjunkturer som 2002–2003 och 2009 föll mjölkpriserna medan de ökade under 2001, 2004, 2007 och 2011. Under september 2011 nåddes en historisk topp för mjölkpriserna i USA och sedan dess har en en långsam men stadig nedgång skett, enligt Colas. Priserna har fallit med runt 4 procent ute i butik och nästan 25 procent hos distributörerna bara under de senaste dagarna.

– En trög inhemsk ekonomi är alltid dåligt för mjölkpriset, så vi måste se på de senaste dagarnas nedgång som en tydlig varningssignal om den nationella ekonomin. Runt 13 procent av produktionen går nu på export. Svagare priser kan också vara ett tecken på minskad efterfrågan även på globala marknader, säger Colas till CNBC.

Annons
X

Samtidigt som mjölkpriserna faller har efterfrågan på ekologisk mjölk ökat med drygt 20 procent, en trend som investerare bör notera menar Nicholas Colas.

– Det här skulle faktiskt kunna betyda att vi kan få en splittrad återhämtning där mer avancerade produkter kommer att gå bättre än sina billigare alternativ.

SvD Näringsliv

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Ett glas mjölk.

  Foto: ANNIKA AF KLERCKER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X