Annons
X
Annons
X

Fall av övergrepp i katolska kyrkan

Den katolska sexskandalen har nått även Sverige. Katolska kyrkan i Sverige har tagit emot två anmälningar om sexuella övergrepp på minderåriga. Och det kan finnas fler offer.

(uppdaterad)

Fram till idag har bara ett fall av övergrepp inom katolska kyrkan varit känt i Sverige.

Offret utsattes under flera år under 1950-talet för sexuella övergrepp av en präst.

2007 bad den katolska kyrkan om ursäkt genom annonser i tidningarna Göteborgs-Posten och Dagen.

Annons
X

Men på tisdagen fick den katolska kyrkan alltså in två anmälningar om sexövergrepp om på minderåriga.

– Det har varit en svår och tung dag. Det är med sorg och bedrövelse som jag läst anmälningarna om att två präster ska ha förgripit sig på oskyldiga barn, sa biskop Anders Arborelius, svenska katolska stiftets överhuvud, vid en presskonferens.

I det ena fallet ska ett enstaka övergrepp ha begåtts under 1940-talet, i det andra ska övergreppen ha varit flera och begåtts under 1960- och/eller 1970-tal.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I det första fallet rör det sig om ett barn i ”tidig skolålder”, i det andra fallet ”ett lite äldre barn”.

  Aborelius bedömer anmälarna som mycket trovärdiga.

  – Det är en stor sannolikhet att något ägt rum, det säger min erfarenhet som själavårdare mig.

  Han vill inte gå in på vad barnen har utsatts för men säger att det handlar om ”regelrätta övergrepp”.

  Kan det finnas fler offer?

  – Det går inte att utesluta att det kommer fler anmälningar, säger Anders Aborelius.

  Ett av fallen ska ha skett i Stockholm, men i det andra fallet är det inte riktigt klarlagt var övergreppen ägde rum.

  Övergreppen ska ha begåtts av två olika präster som är namngivna. Ingen av dem tjänstgör längre och en av dem ska vara död.

  Anders Aborelius har bett offren om ursäkt och understryker att han förstår vilken smärta det måste innebära att träda fram och berätta om övergreppen.

  – De har burit en stor börda och det är bra att detta förts fram i ljuset så att de kan få upprättelse och hjälp, säger Arborelius.

  Anmälningarna kom via mejl och anmälarna verkar inte har någon relation till varandra.

  – Det kan ha varit en reaktion på att jag lite naivt sagt i radio att jag inte trodde att det skulle finnas fler fall i Sverige.

  Biskopen har kontaktat anmälarna via mejl, ”därför att det var den kommunikationsväg de själva valt”, och har bett om ett privat samtal med var och en.

  Nyheten om övergreppen kommer efter flera uppmärksammade fall i både Norge, Danmark och flera andra europeiska länder. Men fram till idag har bara ett fall varit känt i Sverige sedan tidigare. Sommaren 2007 gick katolska kyrkan ut i annonser i både Dagen och Göteborgs-Posten och bad om ursäkt för ett fall på 1950-talet.

  Då ska en präst under flera år ha begått sexuella övergrepp mot ett offer som vill vara anonymt.

  – Vi har lovat att inte ens berätta om det är en man eller kvinna som utsattes. Offret vill inte på något sätt bli spårad och igenkänd, sade katolska kyrkan i Sveriges pressansvariga Maria Hasselgren till SvD.se under i intervju i fredag om det tidigare fallet.

  Katolska kyrkan i Sverige trodde att annonsen skulle få fler personer att höra av sig till kyrkan om övergrepp. Men det skedde inte – fram till idag ska det tidigare fallet vara det enda som kyrkan kände till enligt Maria Hasselgren.

  – Vi förväntade oss att flera skulle kunna tänkas träda fram när biskopen gick ut på det sättet och visade öppenhet. Men hittills har det inte skett, men vi är öppna för att fler kan träda fram. Man ska komma ihåg att det är en lång process att våga träda fram, sade Maria Hasselgren i fredags.

  Både i Norge och Danmark har det talats om hemliga arkiv med anmälningar. Men något sådant arkiv ska inte finnas i Sverige enligt Maria Hasselgren.

  – Anders Arborelius har aldrig hört talas om något sådant arkiv, och han har varit biskop i mer än tio år. Vi mörker inget.

  På senare tid har det uppmärksammats i många länder att företrädare för katolska kyrkan har begått sexuella övergrepp.

  Irland är det värsta exemplet. Där har flera biskopar erbjudit sig att avgå, sedan sexövergrepp med tiotusentals offer under flera decennier avslöjats. Den av regeringen beställda Murphyrapporten fastslog i november 2009 att kyrkan fram till mitten av 90-talet aktivt dolde systematiska övergrepp.

  Sedan en övergreppshärva på en jesuitskola i Berlin kommit i dagen i januari har hundratals andra offer trätt fram i Tyskland. I USA hittade en utredning 2004 över 10 000 människor som anklagade präster för övergrepp åren 1950 till 2002. Sedan 1992 har USA:s katolska kyrka betalat flera miljarder dollar i skadestånd till offer, och rättsfallen fortsätter.

  Anmälningar om övergrepp har nyligen gjorts även i exempelvis Norge, Italien, Danmark, Österrike och Nederländerna.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X