Falcón brinner för eleverna

Med författardebuten för 17 år sedan tog han landets litteraturkritiker med storm. Tre böcker och många hyllningar senare försvann han från författarscenen 1990. Nu är Roque Falcón tillbaka med romanen Jonny blir kriminell, en explosiv vänsterkänga mot den svenska skolan.

Under strecket
Publicerad
Annons

- Det har varit alldeles för mycket fokus på min bortavaro. Jag tycker min person är fullkomligt ointressant och vill i stället tala om budskapet i min nya bok. Den är en larmrapport om det akuta tillståndet som skolan är i, säger han.
Roque Falcón sitter oavbrutet framåtlutad, gestikulerande, talar brinnade engagerat om hur fundamentalt snett skolan hamnat. Varje fråga följs av långa svar fyllda av metaforer, bilder och konkreta exempel.

– I stället för alla viljelösa och fega rektorer med sina verklighetsfrånvända pappersprodukter och handlingsprogram behövs starka och visionära ledare med örat mot marken. Skolan måste reformeras i grunden, vara ett inspirerande alternativ till den vidriga dokusåpakultur som eleverna matas med.

Annons
Annons
Annons