X
Annons
X
Recension

Larmrapporten Faktaresistens kan vara dold sjukdom

Att vaccinera allmänheten mot pseudovetenskap och falska nyheter är i grunden varje folkbildares kall. Emma Frans har funnit sin nisch genom att tala enkelt, tydligt och ofta också underhållande om hälsa på vetenskaplig grund.

Forskaren och SvD-medarbetaren Emma Frans är nominerad till årets Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst. Foto: Staffan Löwstedt

I boken ”Larmrapporten” vill Emma Frans ge redskap till den vetenskapligt obildade att sortera i informationsfloden och skilja vetenskap från pseudovetenskap – eller trams, som Emma Frans själv skriver.

Tonläget i boken är didaktiskt, dess begränsade omfång gör att den borde kunna bli en självskriven del i gymnasiets, eller kanske till och med högstadiets, undervisning i källkritik. Bäst är Emma Frans i kapitlet "Att utvärdera information" där hon redogör för hur olika epidemiologiska och i viss mån andra typer av medicinska studier görs, samt hur man kan förstå och värdera resultaten beroende på vilken typ av studie det handlar om.

Forskaren och SvD-medarbetaren Emma Frans är nominerad till årets Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X