Annons
X
Annons
X

Faktakoll: Rött ljus för Reinfeldt

Statsminister Fredrik Reinfeldt får rött ljus av SvD:s faktakoll för sitt uttalande om ”etniska svenskar”.

Det var i samband med besöket på Växjöbagarna i måndags som Reinfeldt uttalade sig om låg arbetslöshet bland ”etniska svenskar mitt i livet”.
Det var i samband med besöket på Växjöbagarna i måndags som Reinfeldt uttalade sig om låg arbetslöshet bland ”etniska svenskar mitt i livet”. Foto: KAI REHN

Påstående:

Under ett arbetsplatsbesök hos Växjöbagarn reagerade Fredrik Reinfeldt i en
intervju med nyhetsbyrån TT på att Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven talar om massarbetslöshet.

Fel, tyckte statsministern, och försökte nyansera frågan:

Annons
X

– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.

Faktakollen granskar:

Faktakollens uppgift är att granska huruvida statsminister Fredrik Reinfeldt hade rätt i sitt uttalande.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Går det att tala om ”etnisk svenskhet”?

  Statistiska centralbyrån (SCB) är den myndighet i Sverige som producerar statistik över arbetslösheten. Generaldirektör Stefan Lundgren konstaterar att SCB inte använder sig av begreppet etnicitet.

  – Vi har uppgifter om var människor är födda, i vilket land man är född, och medborgarskap. Men vi har inga uppgifter om etnicitet och det är inte något vi presenterar i statistik, säger han till SvD.

  Varför inte?

  – Det är helt enkelt så att etnicitet enligt lag är en så kallad känslig personuppgift, vilket myndigheter inte får ta in information om utan att ha ett lagligt stöd. SCB har inget sådant lagligt stöd, så vi får inte föra den typen av uppgifter. Vi ser inte något behov av att göra det heller.

  Vad är det för skillnad mellan etnicitet och var man är född?

  – Etnicitet är något annat. Det är i sig ett lite knepigt begrepp, men det skulle till exempel innebära att skilja mellan samiskt eller romskt ursprung.

  Olof Åslund, generaldirektör vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), anser även han att begreppet är konstigt i sammanhanget.

  – Jag tycker inte att det är väl definierat, jag använder det därför aldrig. Man är ute på väldigt osäkert område.

  – Jag vet inte vad Fredrik Reinfeldt avsåg, men talar man om infödda mitt i livet är det en bättre definierad grupp. Sedan tycker jag inte att man ska kontrastera svenskar mot invandrare. Vad lägger man i begreppet svensk?

  Varken Fredrik Reinfeldt eller hans presschef Roberta Alenius vill förklara statsministerns uttalande närmare för SvD. I ett skriftligt uttalande till TT framhåller han att ”Sverige har strukturella problem med en högre arbetslöshet bland unga och utrikes födda. Statistiken talar sitt tydliga språk. Bland inrikes födda mellan 25 och 54 år är arbetslösheten 3,4 procent”.

  Slutsats:

  I Reinfeldts ursprungliga uttalande om ”etniska svenskar” finns ingenting som förklarar vad han egentligen menar. ”Etniska svenskar” är heller inte detsamma som inrikes födda.

  Begreppet ”etniska svenskar” är inte något som används i statistik eller officiella sammanhang. Tvärtom är det ett osäkert begrepp att använda, enligt experter SvD talat med.

  Den arbetslöshet som statsministern talade om finns det ingen statistik över – helt enkelt för att gruppen ”etniska svenskar” inte existerar i formell mening. Ändå uttalade sig Reinfeldt om just detta.

  Faktakollen ger därför Fredrik Reinfeldt rött ljus för sitt uttalande.

  LÄS OCKSÅ:
  ”Plötsligt känner jag mig mindre svensk”

  LÄS OCKSÅ:
  Reinfeldt kritiseras för uttalande

  Vad vill du att Faktakollen granskar härnäst?

  Faktakollen granskar citat och påståenden från politiker och andra makthavare. Har du sett eller hört något som bör redas ut? Mejla till
  faktakollen@svd.se

  Läs fler faktakollar:

  Vad vill du att vi granskar? mailto:webbredaktion@svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Det var i samband med besöket på Växjöbagarna i måndags som Reinfeldt uttalade sig om låg arbetslöshet bland ”etniska svenskar mitt i livet”.

  Foto: KAI REHN Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X