Fakta om snowboard

Ingmar Backman skapade intresse i Sverige inför OS-debuten 1998.
Ingmar Backman skapade intresse i Sverige inför OS-debuten 1998.
Under strecket
SvD
Publicerad
Annons

Så började det
Snowboard utvecklades i USA på 1960-talet då folk började söka efter nya vinteraktiviteter. Tillverkningen av brädor tog fart. Surfare och skateboardare hängde på och 1980 hade sporten spritt sig över hela USA.
I början av 1980-talet inleddes tävlingsverksamheten. 1983 arrangerade USA tidernas första VM efter att året innan ha haft sina första nationella mästerskap. 1987 startades en världscupserie på fyra tävlingar, två i USA och två i Europa.
1990 bildades International Snowboarding Federation som arrangerade tävlingar och fyra år senare beslöt sig det internationella skidförbundet att ta upp sporten på sitt program med sikte på att göra snowboard till en officiell OS-gren. 1998 skedde OS-debuten med halfpipe och parallellslalom. Från 1994 konkurrerade ISF och Fis med två parallella tävlingsserier. För att få ställa upp
i OS krävdes att åkarna skulle ställa upp på världs-
cupen. Några av de största stjärnorna, som Norges
Terje Haakonsen, vägrade att åka i OS som ansågs alltför etablerat.
I dag tävlas det i halfpipe, parallellsstorslalom och boardercross i OS, den sistnämnda grenen är ny i Turin. Övriga grenar är parallellstorslalom och big jump.

Läget i världen
Internationella skidförbundet är totalt dominerande på den alpina sidan. Inom halfpipesporten finns konkurrerande tävlingar med högre prissummor som gör att flera av de bästa åkarna inte tävlar i världscupen och därmed inte i OS.
Inom de alpina grenarna är Schweiz kraftigt dominerande medan amerikanerna av hävd är starka i halfpipe. Även Finland har gjort bra ifrån sig i halfpipe.

Annons
Annons
Annons