Fakta om nordisk kombination

Hannu Manninen vann världscuptävlingen i Harrachov den 22 januari.
Hannu Manninen vann världscuptävlingen i Harrachov den 22 januari.
Under strecket
Publicerad
Annons

Så började det
Nordisk kombination har, sägs det, 5 000-åriga anor i Norge.
På sitt sätt skvallrar grenen om de villkor människorna i det gamla Norden levde med, till exempel under jakten på föda. Backhoppningen kräver fysisk styrka och kroppslig teknisk kontroll medan längdskid-åkningen kräver uthållighet, envishet och kondition.
Sporten föddes i Norge och spreds därifrån till hela Norden och till Ryssland där skidor var de nordliga folkens enda kommunikationsmedel och en förutsättning för ett drägligt liv. Den första tävlingen i nordisk kombination daterar sig till år 1767 (!), då soldater ur norska armén tävlade mot varandra. Den första tävlingen med civilister ägde rum 1843 i Tromsö, Norge.
Sporten spreds snabbt över Norge, främst genom pionjären Sondre Norheim vars unika skidåkningsstil döptes efter hans hemort: Telemark. Norheim öppnade också världens första skidskola i Christiania, nuvarande Oslo, och skidåkningens popularitet gav upphov till många festivaler och tävlingar. En av dem är klassisk: den första tävlingen
i Holmenkollen ägde rum 1892 och var en tävling i nordisk kombination. Inte förrän 1933 blev backhoppningen en egen tävling i ”Kollen”.

Läget i världen
I Norge har backhoppningen gått om nordisk kombination i popularitet. Sporten är störst i Norge, Finland, Ryssland, Tyskland och Japan. Norge finns alltid med i toppen av de olympiska tävlingarna. Norrmännen Kristian Hammer och Magnus Moan är alltid att räkna med, liksom tyskarna Ronny Ackermann och Björn Kircheisen, ryssen Sergej Maslennikov och finländaren Antti Kuisma.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons