Annons

Ester Pollack:Fakta om Förintelsen var ”grymhetspropaganda”

Det var relativt tyst om nazisternas judeförföljelser i svenska medier fram till 1944.
Det var relativt tyst om nazisternas judeförföljelser i svenska medier fram till 1944.

En studie av rapporteringen i Dagens Nyheter, vid tiden Sveriges största morgontidning, visar att den nyhetsförmedling som hade kunnat ge allmänheten bättre kunskap kvästes av regeringens ängsliga presspolitik.

Under strecket
Publicerad

Hur var Förintelsen möjlig, varför reagerade inte omvärlden? Kände myndigheter och gemene man till de obeskrivbara fasorna som pågick i förintelse- och koncentrationslägren? Fanns ett underlag av information som människor hade kunnat reagera på? 

De första decennierna efter andra världskriget blev ett vanligt svar i Sverige, liksom i många andra länder, att ”vi visste för lite”. Ett konkret exempel som framhållits mot detta är att den liberala, antinazistiska Göteborgs Handels och Sjöfartstidning den 13 oktober 1942 skriver om ”Utrotningskriget mot judarna”. Det var ingen nyhetsartikel, men en krönika på sidan tre, där historikern Hugo Valentin skrev om Tysklands koncentrationsläger och utrotningsprogram. Nyårsafton 1942 publicerades ytterligare en analys av Valentin i samma tidning under rubriken ”Världshistoriens största judepogrom”. 

Annons
Annons
Annons