Recension

Qawwali FlamencoFaiz Ali Faiz, Duquende, Miguel Poveda, Chicuelo

Under strecket
Publicerad
Annons

Flamenco har visat sig vara en tacksam improvisationsmusik att experimentera med. Här är det den pakistanska qawwalimusiken och den andalusiska flamencon, två av världens mäktigaste sångtraditioner, som förenas. Faiz Ali Faiz är dagens stora sångare inom den sufiska qawwalimusiken, mästaren Nusrat Fateh Ali Khans efterträdare.
De spanska sångarna är Duquende och Miguel Poveda, Chicuelo på gitarr. Det finns en framåtblickande energi i musiken som exploderar redan i första låten Allah hu, efter ett vackert gitarrintro. Det är det svidande, passionerade uttrycket som sammanför. Ordet är centralt. Qawwali baseras på religiösa texter och flamencon på profana, så där krockar det och gör det än mer spännande.
Handklappet är en grundingrediens i båda musikstilarna. Kanske är den gemensamma nämnaren den romska kulturen som starkt påverkat musiken från Indien via Pakistan till Spanien. Hur som helst är det ett exceptionellt lyckat möte, en sprakande rysare. Utgåva i deluxeförpackning; två cd:ar plus en dvd med en kort dokumentär del och en konsert från festivalen i Fès, Marocko.

Åsa da Silva Veghed

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons