SvD Perfect Guide
Annons

Fåfängan bor också i Svenska Akademien

Text: Victor Johansson - 14 december 2018

Det har alltid funnits något uppmärksamhetstörstande över Svenska Akademien. Litteratursällskapets interna drama – som det senaste året satt strålkastare på en grupp individer som annars lever ett liv i periferin – tycks ha gett mersmak. 2018 har vi sett gränden i Gamla Stan förvandlas till en catwalk. Horace Engdahl anländer, trots mulet väder, i futuristiska solglasögon och skräddad trenchcoat. Göran Malmqvist gör ena dagen entré i cowboyhatt, andra dagen i tjusig kravatt. Väntar tålmodigt på att mikrofonerna ska samlas vid munnen. Så ja, alla får plats. Kristina Lugn vill inte gå in. En anställd i huset kommer ut och hämtar författarinnan som har svårt att slita sig från pressuppbådet. En livstid på fakulteter och skrivkamrar tycks ha skapat ett omättligt behov att bli sedd och lyssnad till.

Samma dag som Svenska Akademiens ödesmöte den 30 augusti går Sara Danius modell på Stockholm Modevecka. Händerna på höfterna, belåtet leende. Med en hel värld som väntar på besked om litteraturprisets framtid inleder den tidigare ständige sekreteraren dagen på catwalken. Denna törst efter att synas, som man bara anat under paraplyet på Källargränd 4, får här slå i full blom.

Annons
Annons

Det är naturligtvis inget fel i att vilja synas. Men känslan av en akademi som njuter av att vara i händelsernas centrum förstärks. Beslut annonseras och dras tillbaka, planer läcker och dementeras. Allmänheten hålls på halster. Dramat har växt till en show de motvilligt vill lägga ner.

Så var det dags igen. Under gårdagens Nobelfest kunde vi se Nobelprisvinnaren Donna Strickland, fysiker från Ontario, sitta bortglömd i ett hörn samtidigt som blickarna riktades mot Sara Danius i färggrann och voluminös kreation. ”Sara Danius klänning dominerad Nobelsamtalet”, skriver SVT. ”Vad vore Nobelfesten utan Sara Danius?” skriver DN. Återigen skiftar fokus från Nobel till Akademien.

Samtidigt: där på scen, Sara Danius med en blick som inte låtsades bry sig om de andra blickarna, väcks min sympati både för den förre ständige sekreteraren och Horace Engdahls rockstjärneglasögon. Det är inte bara vi andra, med våra Instagramfilter och Facebookposter och vår ständiga längtan efter att bli sedda, fåfängan bor också i Svenska Akademien.

Annons