Annons
Krönika

Erika Hallhagen:”Faen den som inte fattar att detta är paradiset”

Efter två dygn lämnar nu de asylsökande vid Grytans flyktingboende bussen, enligt flera medier. Efter dialog med Migrationsverket kommer de att stanna vid flyktinganläggningen utanför Östersund. Grytans flyktingboende är en före detta militäranläggning, mitt inne i skogen några mil utanför Östersund.
Efter två dygn lämnar nu de asylsökande vid Grytans flyktingboende bussen, enligt flera medier. Efter dialog med Migrationsverket kommer de att stanna vid flyktinganläggningen utanför Östersund. Grytans flyktingboende är en före detta militäranläggning, mitt inne i skogen några mil utanför Östersund. Foto: TOMMY ANDERSSON / TT
Publicerad

Det är snöstorm ute, vinden viner i skorstenen. Det ena barnet ligger på soffan och spelar Pippi Långstrumpspel på mobilen, det andra sitter och ritar. Schuberts pianosvit Impromptus ljuder i bakgrunden, stearinljusen är tända och jag har en kopp te bredvid mig på bordet. Skulle detta vara en film skulle publiken somna av tristess innan de ens hunnit kommentera det klichéartade manuset.

Det här är min absoluta drömtillvaro, att sitta här i stugan som min morfar har byggt. Köra ner fötterna i ryamattan, blicka ut över fjällmassiven några kilometer bort. Jag läste vår gamla gästbok nyss. Grät åt mammas fina rader om pappa ”När vi åkte härifrån förra gången visste vi att det var sista gången för vår älskade Lasse. Men vi sa inget, vi lämnade bara sista sidan tom för att fyllas med ord en annan gång.”  Jag bläddrar tillbaka och ser hälsningar från alla dem som sedan länge är borta. Jag ser mina egna kråkfötter från tidigt 80-tal om hur kul det är att leka i snön, min brors teckningar, bilderna från när min kusin firade jul här. Sorgen blandas med värmen och tryggheten från de generationer som trampat dessa golvtiljor.

Annons
Annons
Annons