Annons

Faderskapsreglerna är absurda

På grund av ålderdomliga attityder saknar den stora majoriteten vanliga, välfungerande män grundläggande rättigheter inom fortplantningsområdet. Det skriver Pelle Filipsson, författare.

Publicerad

En ogift man måste bli erkänd som pappa av modern. Annars är han formellt sett inte förälder. Nyligen kunde vi läsa om ännu en absurd effekt av denna lagstiftning. En man kan inte bli erkänd, på grund av mammans svåra sjukdom. Han hamnar i limbo, och faderskapet kallas jourhemsplacering. Flera stämningar inom en kärleksrelation måste göras för att kunna rätta till förhållandet. Processen tar lång tid, den är förnedrande och kan inverka starkt på familjeekonomi och anknytning. Det är inte till barnets bästa.

2009 föddes 54 procent av alla barn in i samborelationer, där pappan inte fick vara pappa från början. När en majoritet hamnar under absurd lagstiftning, är det då inte dags att ändra på den? Syftet med lagen är säkert gott, men med märklig grund: Män försvinner, andra är farliga, somliga män opålitliga eller ansvarslösa. Och man kan väl aldrig veta vem som faktiskt är pappa. Lagen är till för att skydda mor och barn. Så heter det. Familjelagstiftningen är den enda lag som är medvetet könssegregerad, av just dessa skäl. Men Sveriges familjer består inte av en uppsättning vidriga karlar och kvinnliga offer. På grund av dessa ålderdomliga attityder saknar den stora majoriteten vanliga, välfungerande män grundläggande rättigheter inom fortplantningsområdet.

Annons
Annons
Annons