Annons
X
Annons
X

Facktidning gjorde motorbilaga för män - kvinnorna blev utan

Facktidningen Dagens Arbete skickade ut en motorbilaga till enbart sina manliga prenumeranter. ”Det var ett misstag. Vi borde ha skickat ut den även till kvinnor men det blev för dyrt”, säger chefredaktören till SvD.se. Enligt nytillträdde JämO strider utskicket sannolikt mot lagen. ”Man får inte diskrimera medlemmar inom en organisation på grund av kön”, säger hon till SvD.se.

– KAN STRIDA MOT DISKRIMINERINGSLAGEN ENLIGT JÄMO

Facktidningen Dagens Arbete skickade med en motorbilaga i sitt senaste nummer. Men inte till samtliga 485 000 prenumeranter utan bara till 170 000 slumpvis utvalda män. Upptäckten gjorde av det gifta paret Åsa Gervaldsaeter och Staffan Grytling, båda medlemmar i IF Metall. I egenskap av ordförande i Metall-klubben på Ostnor i Mora har nu Grytling skrivit ett brev till IF Metalls förbundsstyrelse där han riktar skarp kritik mot facktidningen.

Och tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare håller med om att utskicket var olyckligt.

– Ansvaret är mitt och jag gjorde bedömningen att vi inte hade råd att skicka ut bilagan till samtliga prenumeranter. Efter diskussioner med annonsörer och annonsbolaget bestämde vi att vi skulle skicka ut bilagan till 170 000 slumpvis utvalda män, annonsörerna såg dem som främsta målgrupp. Så här i efterhand inser jag att det kanske inte var så bra. Det var ett felaktigt beslut. Nästa gång ska vi tänka ett steg längre, säger Hans Larsson till SvD.se.

Annons
X

Motorbilagan är ingen annonsprodukt utan har producerats av den egna redaktionen. Parallellt med utskicket skickades även ett reklamblad om billiga bestick ut till tidningens kvinnliga prenumeranter. En ren slump, enligt Hans Larsson.

– Det är inget vi kan råda över, våra annonsörer väljer själva vilka de vill nå.

Jämställdhetsombudsmannen Anne-Marie Bergström är kritisk till att motorbilagan enbart skickats ut till fackförbundet Metalls manliga medlemmar. Enligt henne kan det strida mot lagen om förbud mot diskriminering.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Samtliga medlemmar som betalar sin fackavgift och därmed får tidningen borde få åtnjuta samma förmåner. Det är förbjudet att diskriminera medlemmar i en organsiation på grund av kön. Undantag får bara göras om man arbetar riktat mot diskriminering, till exempel om man skulle göra en bilaga för att få fler män att ta ut pappaledighet, säger hon till SvD.se.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X