Fackliga rättigheter måste värnas trots kris

Det är oacceptabelt att EU-kommissionen trotsar fundamentala fri- och rättigheter på arbetsmarknaden. Börjar sådana värden naggas i kanten är vi ute på ett farligt sluttande plan. Ingen vinner på en otrygg arbetsmarknad, skriver Olle Ludvigsson (S) inför morgondagens omröstning i EU-parlamentet.

Under strecket
Publicerad
Foto: JUHA ROININEN/EUP-IMAGES
Annons

Imorgon, onsdag, ställer sig EU-parlamentet av allt att döma bakom det ”2-pack” som syftar till att förstärka den ekonomiska styrningen i euroområdet. Med detta nya lagstiftningspaket ska granskningen av statsfinanserna bli tuffare. Särskilt för euroländer i ekonomisk knipa ska kraven på transparens och kontinuerlig rapportering öka.

Som en del i paketet röstar parlamentet sannolikt igenom skarpa skrivningar till försvar för fackliga fri- och rättigheter. I alla åtgärder gentemot enskilda euroländer som EU-kommissionen och rådet vidtar på basis av denna lagstiftning ska nationell lönebildning och nationella kollektivavtal respekteras. Inte ens i den mest närgångna kontrollprocessen – de makroekonomiska anpassningsprogram som Grekland, Irland och Portugal nu är inne i – ska det vara tillåtet att sätta parterna på den nationella arbetsmarknaden ur spel.

Annons
Annons
Annons