Facklig kritik mot a-kasseavgifterna

Förra året betalade ickearbetslösa a-kassemedlemmar drygt 11 miljarder kronor av de arbetslösa medlemmarnas arbetslöshets ersättning. I år beräknas motsvarande kostnad bli drygt 8 miljarder kronor, enligt en färsk prognos från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Publicerad
Annons

Sedan förändringarna genomfördes i a-kassesystemet har många lämnat kassan. Antalet medlemmar är nu nere i 3,3 miljoner, jämfört med 3,8 år 2005. För att motverka utvecklingen, som avtagit något på grund av krisen, sänker regeringen a-kassemedlemmarnas avgift med 50 kronor nästa år. Regelverket ändras också, vilket innebär att den som går in som medlem har rätt till ersättning efter sex månaders medlemskap i stället för tolv månader. När förslaget presenterades var förhoppningen att det skulle innebära att a-kassorna skulle få 175 000 nya medlemmar.

Men trots den djupa finans- krisen är det få som återvänder till a-kassorna. För att få veta vilka som står utanför har regeringen begärt att få samköra a-kassornas register med SCB:s, men den begäran har bara två a-kassor sagt ja till.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons