Fackförbund: Mörka inte TTIP-förhandlingarna

Förhandlingarna kring det kritiserade fri­handelsavtalet TTIP är inne i ett avgörande skede, och vårt tålamod börjar ta slut. Förbunden i 6F kan inte acceptera ett avtal som inskränker mänskliga fri- och rättigheter, miljölagstiftning eller demokrati, skriver flera fackförbund inför LO-kongressen som inleds på fredagen.

Under strecket
Publicerad

Vi är för frihandel, och ökad handel är bra för utvecklingen, men det får inte ske på bekostnad av mänskliga fri- och rättigheter, skriver representanter för fem fackförbund.

Foto: Randy Duchaine/Alamy
Annons

Den svenska regeringen måste nu tydligt och offentligt ge garantier om att fackliga rättigheter eller beslut fattade av Sveriges riksdag aldrig kan betraktas som ett handels­hinder. Om inte en sådan juridiskt bindande garanti säkerställs tvingas vi inom 6F att säga nej till ett nytt handelsavtal. Detta måste vara reglerat. Vi vill inte se en liknande rättsutveckling som blev följden av det svenska EU-medlemskapet.

TTIP debatteras mycket men många vet väldigt lite om de pågående förhandlingarna om fri­handels­avtalet. TTIP är ett av de många frihandels- och investeringsavtal som förhandlas mellan EU och USA. Samtidigt är EU i ett läge där allt mer kritiseras i grunden. EU har, under manteln av fri rörlighet, sett till att öka klyftorna mellan dem som har och dem som inte har. Nu är det nog, ska EU och även vår regering vara trovärdiga måste de lägga korten på bordet.

Annons
Annons
Annons