Annons
X
Annons
X

Facket ska inte avgöra vem som får stanna

Det är orimligt att kollektivavtalet spelar roll för arbetstillstånd. Det är inte facket som ska bestämma vilka som ska få stanna i Sverige, skriver unga Center-debattörer.

Debatten om arbetskraftsinvandring

BRÄNNPUNKT | ARBETSKRAFTSINVANDRING

Mycket kan göras redan nu för en humanare och liberalare migrationspolitik.
Hanna Wagenius m fl Center-debattörer

I dagarna nåddes vi av nyheten att pizzabagaren Hüseyin Kizilca från Turkiet ska utvisas på grund av att hans lön från början inte riktigt nådde upp till vad kollektivavtalet stipulerar. Det är orimligt att Migrationsverket låter ett kollektivavtal avgöra vem som ska få stanna i Sverige.

Vi har en dröm om fri invandring. En dröm om att människor ska kunna röra sig och verka fritt över gränserna utan att behöva söka visum, fylla i blanketter eller i värsta fall med våld bli avvisad. Den drömmen är i dagsläget långt borta, men det finns mycket som kan göras redan nu för en humanare och liberalare migrationspolitik.

Annons
X

Att människor kommer till vårt land och arbetar är positivt för alla parter. Det är positivt för individen som får ett jobb, en försörjning och ett drägligt liv, det är positivt för företaget som kan växa, och det är positivt för samhället när fler människor arbetar och tillväxten ökar. Centerpartiet har lyckats driva igenom att regeringen tillsammans med Miljöpartiet nu gjort det lättare för människor att komma till Sverige för att arbeta. Det är bra, men mer behöver göras.

Bland alla de svårigheter som möter en person från ett annat land som vill arbeta i Sverige är kanske regeln om kollektivavtalsenlig lön en av de mest orimliga.

Precis som för andra grupper som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, som till exempel ungdomar, är det fullt rimligt att en invandrare kan komma överens med sin arbetsgivare om en lön som kanske inte riktigt ligger i nivå med kollektivavtalen, men som ändå gör att personen i fråga hellre kommer till Sverige än stannar i sitt hemland. Det är dessutom principiellt och praktiskt upprörande att facket, som är ett särintresse för svenska arbetare tillåts spela en roll i vem som får vistas och arbeta i Sverige.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Migrationsministerns politik stöds av Moderaterna, Socialdemokraterna och facken. Vi andra, som tror på frihet, fri rörlighet och en politik som sätter människan före systemen måste göra allt vi kan för att öppna upp på gränserna, arbetsmarknaden och samhället för människor som kommer hit från alla länder. Ett bra sätt att börja på är att göra det omöjligt för Migrationsverket att skylla på ett kollektivavtal när de vill utvisa en människa.

  HANNA WAGENIUS

  förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

  LEO PIERINI

  förbundsstyrelseledamot Centerpartiets Ungdomsförbund

  ALFRED ASKELJUNG

  förbundsstyrelseledamot Centerstudenter

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X