Annons
X
Annons
X

Facket säger nej till ökad tid för lärarna

Högre lön till lärare som går med på att öka arbetstiden i skolan. Sveriges kommuner och landsting, SKL, sockrar budet till lärarfacken. Men utspelet faller inte i god jord.

Arbetstiden är den stora stridsfrågan i avtalsförhandlingarna för lärarna. Idag har lärarna 45 timmars arbetsvecka under terminerna. Av det är tio timmar så kallad förtroendearbetstid, då lärarna kan jobba hemifrån.

Arbetsgivarna i SKL trycker på för att införa 40 timmarsvecka och vanlig semester. Argumentet är att rektorerna behöver större möjligheter att planera och schemalägga lärarnas arbete.

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund, som förhandlar gemensamt, är starka motståndare till förändringen.

Annons
X

Positionerna är låsta och nu gör SKL ett nytt utspel. Skolor som går över till det nya systemet ska belönas med ökat löneutrymme. Det vill SKL träffa en central överenskommelse med lärarfacken om.

–Vi lovar helt enkelt högre löner i utbyte mot att lärarnas organisationer aktivt medverkar till att vi får ett nytt avtal som utgår från verksamhetens och elevernas bästa, skriver SKL i ett brev till samtliga kommuner, som också publicerades offentligt igår.

Bakom brevet står den politiska ledningen för SKL, med undantag för Folkpartiet som hoppat av förhandlingsdelegationen i protest mot hur frågan om arbetstiderna drivs.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas Riksförbund, säger blankt nej till förslaget.

  –Jag kan inte skriva på något centralt som går rakt mot medlemmarnas vilja, säger hon.

  Metta Fjelkner är starkt kritisk mot SKL:s agerande. Det går redan att komma överens lokalt om arbetstiderna, påpekar hon.

  –Jag är oerhört bekymrad och besviken över hur man väljer att behandla lärarna. Här ger man sig på lärarna i någon form av offentlig förhandling där man försöker vilseföra hela svenska folket.

  Hur mycket lönerna skulle kunna öka om arbetstiderna läggs om vill Anders Knape, moderat ordförande för SKL, inte precisera.

  –Det är en förhandlingsfråga. Men det ska handla om en extra utväxling i lönekuvertet, som ett bevis på att vi uppskattar en övergång.

  Anders Knape hävdar att lärarfacken vägrar gå med lokala uppgörelser om arbetstiden. Därför behövs ett nytt centralt arbetstidsavtal.

  –Vi har ett starkt tryck på oss från våra medlemmar, kommunerna, i den här frågan, säger han.

  Uppgiften att facken stoppat lokala arbetstidavtal tillbakavisas av Metta Fjelkner.

  –Det är ett fullständigt grundlöst påstående, säger hon.

  Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén säger till TT att hon inte vill förhandla via medier. Men hon klargör att lärarnas förtroendearbetstid är viktig för undervisningens kvalitet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X