Annons

Facket rasar mot Biljana Plavsics förmåner i häktet

Biljana Plavsic fick inte bara tårta och extra långa promenader på Kronobergshäktet. Personalen köpte även serbiska tidningar till henne. Facket kritiserar nu den dömda krigsförbrytarens förmåner. Biljana Plavsic fick inte bara tårta och extra långa promenader på Kronobergshäktet. Personalen köpte även serbiska tidningar till henne. Facket kritiserar nu den dömda krigsförbrytarens förmåner.

Under strecket
Publicerad

För drygt en månad sedan kom den före detta bosnienserbiska presidenten Biljana Plavsic till Kronobergshäktet i Stockholm - och fick förmåner som övriga intagna saknar. I veckan blev det känt att hon serverades tårta, fick längre promenader och en bättre cell än andra. SvD kan nu avslöja att personalen även försåg Biljana Plavsic med aktuella tidningar från hennes hemtrakter i före detta Jugoslavien. Detta är en service som inga andra intagna får. De måste köpa tidningar i en särskild kiosk. Alla som vill läsa utländska tidningar är hänvisade till häktets biblioteksverksamhet.

Den tillförordnade häkteschefen Peter Carlsson medger att ”det inte tillhör vanligheterna” att man köper tidningar till de intagna från en kiosk utanför huset. - Det är upp till avdelningspersonalen. Man har väl gjort ett ställningstagande om hur viktigt det är för den här personen, säger Peter Carlsson.

Annons
Annons
Annons