Annons
X
Annons
X

Facket kräver bärplockardelegation

Efter alla bärplockarskandaler kräver nu fackförbundet Kommunal att regeringen tar initiativ till en bärplockardelegation. Facket hävdar att det råder stora brister i systemet och att alltför många hitresta bärplockare blir grundlurade och utnyttjade.

I september protesterade hundratals thailändska bärplockare i Hällnäs. Det var oklart om de skulle få betalt för utfört arbete och många var oroliga för sin framtid eftersom de hade tagit höga lån för att kunna åka till Sverige för att plocka bär. En av de thailändska bärplockarna tog livet av sig.

Under måndagen höll Kommunal ett seminarium om bärplockarnas villkor och de problem de anser finns i systemet kring arbetskraftsinvandring. Fackförbundet har träffat migrationsminister Tobias Billström samt skickat honom en hemställan där de kräver att en bärplockardelegation inrättas.

Facket menar att de utländska bärplockarna med dagens system inte kan överblicka inkomsterna och kostnaderna som väntar i Sverige. Kommunal är även kritiska till Migrationsverket som de hävdar inte lyckas gallra bort oseriösa arbetsgivare fullt ut.

Annons
X

”Det är allt annat än acceptabelt att vi idag år 2013 har ett så pass bristfälligt system som genom de kryphål och brister som existerar, sanktionerar en nutida slavhandel”, skriver Kommunal i sin formella begäran som har undertecknats av förbundsordföranden Annelie Nordström samt förste viceordföranden Per Holmström.

Kommunal ser två problem som kräver olika åtgärder när det gäller utländska bärplockare. Dels handlar det om personer som kommer från Europa och omfattas av den fria allemansrätten, dels bärplockare som kommit till Sverige från ett tredje land och har fått arbetstillstånd av Migrationsverket.

I sin skrivelse påpekar facket att man är positiv till arbetskraftsinvandring men att arbetstagarnas rättigheter måste säkerställas.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har jobbat så fantastiskt hårt med den här frågan sedan 2009 och varje år dyker det upp problem och bekymmer som vi har svårt att hantera trots att vi verkligen försöker, säger Per Holmström till SvD Näringsliv.

  Per Holmström menar att den delegation som facket nu efterlyser skulle bestå av representanter från bland annat facket, regeringen, Migrationsverket och branschen.

  Ett av problemen som Kommunal pekar på gäller huvudentreprenörsansvaret och facket påpekar att det handlar om bärplockning för industriellt bruk.

  – Jag tycker att det är dags att börja titta på detta och fundera över om ansvaret ska ligga på bäruppköparen eller grossisten, säger Per Holmström och menar att bäruppköparna i praktiken fungerar som arbetsgivare.

  Catarina Lundberg, som driver Norrskensbär, hyr utländsk arbetskraft för att plocka bär. Hon håller delvis med facket men säger att tidigare regelskärpningar faktiskt gett resultat.

  – Om alla bara följde reglerna tror jag att det skulle kunna bli riktigt bra. Man måste nu titta ännu mer på vilka aktörer som är inblandade och kräva ansvar även från grossister, säger hon.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X