Annons
X
Annons
X

Facket dundrar mot direktörsbonusar

Metallbasen Stefan Löfven är hotfull och uppmanar direktörerna att avstå godisregnen.

Av TT
(uppdaterad)

Metallbasen Stefan Löfven är hotfull och uppmanar direktörerna att avstå godisregnen.

Titt som tätt dyker nya rejält tilltagna direktörsbonusar upp i offentlighetens ljus, senast Wallenbergarnas man Börje Ekholm, som är vd för familjens flaggskepp Investor, huvudägare i flera av de svenska storföretagen. För sin tid som chef för Investors riskkapitalbolag har han kunnat lyfta 110 miljoner kronor extra, trots att bolaget inte ens nådde upp till sina egna mål.

Nu tänker IF Metalls ordförande Stefan Löfven skriva brev till storföretagens ägare och ledning för att få dem att förstå att vidlyftiga aktieutdelningar och bonusar till företagsledningarna inte kommer att tolereras från arbetarhåll.

Annons
X

Ytterst hotar en bråkig lönerörelse och konflikt.

– Jag har så svårt att förstå hur de tänker, att de inte fattar att det här ställer till problem, säger Löfven.

Tålamodet bland arbetarna tryter, menar han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Till sist krackelerar sammanhållningen i samhället, fortsätter Löfven.

  Efter ovanligt magra lönepåslag de senaste året i krisens spår, i snitt runt 1,9 procent enligt IF metalls egna siffror, är det snart dags för nya löneförhandlingar igen.

  – Det är lite pay-back-time nu, säger Löfven som säger att facken kommer att kräva ”betydligt” högre löneökningar än förra gången.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X