Annons
X
Annons
X
Skandalerna i Kommunal

Fackens lyxanläggningar går knappt runt

Fyrstjärniga hotell som knappt går runt. Kursgårdar kända för mygel och kompispriser. Kommunals lyxrestaurang i city är inte den enda fackliga verksamheten som går knackigt. SvD Näringsliv har listat fyra till.

Örenäs slott.

Foto: Wikimedia Bild 1 av 1

Bild 1 av 4

LO:s slott vid kusten – ingen brakaffär

[object Object]
Örenäs slott. Foto: Wikimedia

Örenäs slott är en annan av LO:s ägor. Hotellet är en "historisk mötesplats för moderna människor", enligt den egna hemsidan.

Ett rum för två personer kan kosta mellan 1 350 och 2 550 kronor per natt. LO-medlemmar kan under januari få en natt med en trerättersmiddag för 895 kronor per person och natt.

Men inte heller här utgörs klientelet endast av fackanslutna. Det är snarare "väldigt blandat", enligt hotellbokningen, vilket alltsså innebär att många gäster betalar fullt pris. Trots det går slottets hotell- och konferensverksamhet back.

Under 2014 omsatte aktiebolaget 56 miljoner kronor och levererade en förlust på 500 000 kronor. Förlusten var något större under 2013. Hela Örenäs slott uppskattas vara värt 58 miljoner kronor.

LO:s hotell- och konferensverksamhet som helhet har de senaste tre åren levererat en sammanlagt överskott om knappt 900 000 kronor. Fastighetsförvaltningen, däremot, har skjutit till dryga 150 miljoner i förbundskassan.

Annons
X
Annons
X

Den fyrstjärniga anläggningen Riva del Soles hemsida.

Foto: Skärmdump/SvD Bild 1 av 1

Bild 2 av 4

Fackens italienska paradis

[object Object]
Den fyrstjärniga anläggningen Riva del Soles hemsida. Foto: Skärmdump/SvD

Riva del Sole är en hotell- och konferensanläggning i italienska Toscana. Anläggningens största ägare är LO. Även KF och TCO är delägare.

Gästerna erbjuds "en alldeles nybyggd spa-anläggning", fyra pooler och en 600 meter lång privat strand.
Det fyrstjärniga hotellet uppskattades 2014 vara värt 78 miljoner.

Fackmedlemmar får en 20-procentig rabatt på sina bokningar i hotellet, men det är inte bara medlemmar i LO, TCO eller KF som är välkomna. Vem som helst kan boka in sig på hotellet till fullt pris.

Enligt uppgift till SvD Näringsliv är det lika vanligt med fackligt anslutna gäster som vanliga turister. Alltså sker en del av bokningarna till fullkostnadspris.

Trots det går det knackigt för fackens lyxanläggning i Toscana.

Riva del Sole omsatte 2014 knappt 99 miljoner kronor. Vinsten, däremot, blev 1,4 miljoner kronor. År 2103 var vinsten 1 miljon med totala intäkter på 110,2 miljoner.

Annons
X
Annons
X

Riksdagsmannen Ola Rasks representationsvilla vid konferensanläggningen Rönneberga på Lidingö.

Foto: Maja Suslin/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 4

Bo och övernatta gratis på Lidingö

[object Object]
Riksdagsmannen Ola Rasks representationsvilla vid konferensanläggningen Rönneberga på Lidingö. Foto: Maja Suslin/TT

Varför går det så knackigt för många av fackens konferensanläggningar? Berättelsen om Rönneberga gård kanske bidrar med en förklaring.

Konferensanläggningen ligger på Lidingö utanför Stockholm och ägs av facken Byggnads, Elektrikerna, Målarna, Fastighets och Seka. Under hösten var gården föremål för en granskning av TT.

Det framkom då att en idrottsklubb hade bott och ätit på gården utan att betala. En internutredning kom fram till att Rönneberga gårds vd, som sitter i idrottsklubben styrelse, hade agerat "grovt illojalt", enligt tidningen Elektrikern. Vd:n fick gå.

För cirka tio år sedan var det socialdemokraten Ola Rask som fick lämna vd-posten. "Vidlyftiga pensionsavtal och orimligt många studieresor blev för mycket för styrelsen", stod det i SvD efter DN:s granskning.

Under fredagen befann sig statsminister Stefan Löfven på just Rönneberga Gård på ett fackligt evenemang.

Nyligen har gården genomgått omfattande renoveringar och därmed dragits med stora förluster. Enligt Målareförbundets årsredovisning gick Rönneberga gård back med drygt 20 miljoner kronor 2014.

Gården är enligt Målareförbundets redovisning för 2014 värd 67 miljoner kronor totalt.

Annons
X
Annons
X

Lilla Brattön i augusti 2015.

Foto: Wikimedia Bild 1 av 1

Bild 4 av 4

Semestra med industrifacket

[object Object]
Lilla Brattön i augusti 2015. Foto: Wikimedia

**Industrifacket IF Metall **äger omkring 200 stugor runtom i landet. De ofta enklare husen är till för fackets medlemmar, som kan hyra in sig på sina semestrar. Bland ägorna finns 79 stugor på Lilla Brattön i Göteborgs skärgård, där gästerna kan hyra ekor.

IF Metall bedriver även konferensverksamhet genom Skåvsjöholm AB. Under 2014 upplevde man "en något fortsatt vikande marknad för övernattande konferenser", skriver bolaget i sin årsredovisning.

IF Metalls konferensbolag omsatte drygt 33 miljoner kronor under 2014. Samma år kunde Skåvsjöholm leverera en vinst på 4,8 miljoner kronor.

Annons
Annons
X
Annons
X