Annons
X
Annons
X

Facken samlar sig i Trollhättan

Nu på förmiddagen samlas facken för att väga Victor Mullers ord på guldvåg – valet står mellan snabb konkursansökan eller att vänta några dagar.

Klockan 09.00 samlades tjänstemännens fack Unionen i ett möte i Trollhättan. Ärendet är ytterst delikat – ska de begära sin arbetsgivare i konkurs för att de inte får några löner – eller tror de alltjämt på Victor Mullers förmåga att dra fram en vit kanin från sin hatt.

I går rapporterades att Unionen kommer att begära Saab i konkurs i början av nästa vecka. Nu är förbundsordförande Cecilia Fahlgren och chefsjurist Martin Wästfeldt på plats i Trollhättan för att prata med sina medlemmar. Det kan komma ett beslut senare i dag om en konkursansökan. I går beslutade Ingenjörsfacket att säga ja till en konkurs - men de ville invänta Unionen i dag.

Dagens möte blir alltså avgörande hur dessa fack ska agera.

Annons
X

Även IF Metall, som organiserar de kollektivanställda på golvet, har möten under dagen för att behandla den extremt ovanliga situationen. För IF Metalls ordförande Stefan Löfven är frågan än mer delikat. Han har varit en av de som mest högljutt stått upp för Saab. Nu måste han välja mellan att driva bolaget i konkurs för att få ut augustilönerna - eller vänta och därmed riskera sina medlemmars pengar.

Samtidigt blir det en juridisk kapplöpning mellan Saabs försök att överklaga och fackens försök att driva bolaget i konkurs.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X