Annons

Facken har förlorat 1 miljard på börsfallet

Sveriges största fackförbund har tillsammans förlorat nära 1 miljard kronor på börsen på ett drygt år. Det visar en genomgång som SvD Näringsliv gjort. Kommunal och Byggnads portföljer har presterat sämst.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Byggnads ordförande Johan Lindholm och Kommunals ordförande Annelie Nordström (avgår i maj).

Fackförbunden placerar en stor del av medlemmarnas pengar på aktiemarknaden. Vissa har varit framgångsrika. Lärarförbundet ligger exempelvis på 8 procent plus sedan årsskiftet 2014/2015. Och trots att de flesta fackförbund ligger på minus finns det ett par som har lyckats prestera bättre än börsen som helhet. IF Metalls och Handels portföljer har tappat 5,5 respektive 5 prsocent. Medan hela börsen har backat med 12,5 procent.

Men det finns också några som visat sig vara mindre pricksäkra. Kommunals aktieportfölj har tappat nära 18 procent under perioden, drygt 10 procent efter justering av försäljningar av Swedbankaktier. SvD Näringsliv har tidigare rapporterat om hur den skandalomsusade organisationen har lagt hela 60 procent av sina aktiebesparingar i Swedbankaktier. ”Vårdslös spekulation” och ”förkastligt” enligt privatekonomer. Strategin har alltså inte heller varit särskilt lönsam.

Annons
Annons
Annons