Annons
X
Annons
X

Fackchef hotad efter SD-kritik

Hotell- och restaurangfackets Stockholmsordförande Jenny Bengtsson skrev i en debattartikel på SvD Brännpunkt att Sverigedemokrater inte borde kunna ha fackliga uppdrag. Nu har hon fått ta emot tusentals hatkommentarer och ett hot om gruppvådtäkt.

Den 15 juli skrev Jenny Bengtsson, ordförande för Hotell- och restaurangfacket Stockholm Gotland samt kandidat till riksdagen för Vänsterpartiet, i en debattartikel på SvD Brännpunkt att hon anser att personer som är aktiva i Sverigedemokraterna inte ska kunna vara fackliga företrädare.

Hon skrev bland annat att: ”Det är inte möjligt för våra medlemmar, som arbetar i en av de mest mångkulturella branscherna i Sverige, att bli företrädda rättvist av personer som inte ställer upp på den väldigt grundläggande principen om allas lika värde”.

**Debattartikeln bemöttes av SD:s **jämställdhetspolitiska talesperson Paula Bieler och riksdagsledamoten Mattias Karlsson, som menade att det rörde sig om grundlösa anklagelser.

Annons
X

Efter debatten har Jenny Bengtsson fått ta emot en rad hot via mejl och sociala medier. Ett har handlat om att hon ska gruppvåldtas, i ett annat har en man hävdat att han är på väg hem till henne.

**Hon har också fått bilder **på unga kvinnor som blivit ihjälskjutna skickade till sig. Totalt uppskattar hon att hon har fått ta emot runt tusen rasistiska mejl och kommentarer.

– De flesta som har skickat har varit anonyma, på Twitter är det en person som hävdar att han finns nära mig, i min organisation, och att vi har utväxlat blickar. Han började med att skriva att jag borde bli beskjuten med missiler, säger hon.

**Jenny Bengtsson har polisanmält **två av hoten. Hon har också anmält sajten Avpixlat för förtal och brott mot upphovsrättslagen, efter att en artikel om henne har genererat 400 kommentarer och eftersom de har använt en av hennes bilder från Instagram utan att fråga om lov.

– Den här typen av storm kommer i princip varje gång man uttalar sig om Sverigedemokraterna. Jag figurerade i en debatt om SD och facken även i påskas och blev uthängd på Avpixlat då också. Men det har varit värre den här gången.

Hur hanterar du hoten?

– De första dagarna försökte jag stöta bort allt, jag har låtit det rinna av. Men häromdagen när jag såg det här med att jag skulle bli gruppvåldtagen, då var det första gången som jag faktiskt grät. Jag kunde inte öppna datorn utan att det var skit överallt.

– När den här mannen sade att han var på väg till min adress började det kännas riktigt läskigt, det kändes för nära inpå. Personen som påstår att han är i närheten av mig vill ju att jag ska gå runt och kolla efter min egen skugga, och det är klart att han lyckas med det, det går inte att stänga allt ute.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X