Annons
X
Annons
X

Maria Ludvigsson: Fack kan inte längre ostraffat straffa ut företagare

Foto: PONTUS LUNDAHL

Sverige har blivit en bättre rättsstat sedan Centrum för rättvisa bildades 2002. Genom att använda juridik och rättsväsende har orättvisor, som annars bara setts som nödvändigt ont i det annars så utmärkta svenska systemet, utmanats. I varje fall och process har organisationen utgått från våra individuella fri- och rättigheter och agerat mot Goliat för att ge upprättelse åt den enskilda som blivit utnyttjad eller felaktigt behandlad.

I dag kom Högsta domstolens dom i ett av Centrum för rättvisas fall. Och det var ett hoppfullt besked.

Sedan 2006 har Centrum för rättvisa i flera instanser fört byggföretagaren Henrik Gustavssons talan gentemot fackförbundet Byggnads. Hans företag gick i konkurs efter en kostsam blockad, driven av Byggnads, och Gustavssons situation tycktes rättslös. Han fick skylla sig själv som inte följt den fackliga organisationens krav på kollektivavtal. Facket var inte nöjt förrän företaget gått under.

Annons
X

Dagens domstolsbesked lyder i korthet "En fackförening kan under vissa förutsättningar vara skadeståndsskyldig för en stridsåtgärd som kränker en rättighet enligt Europakonventionen."

För Henrik Gustavsson, och Centrum för rättvisa, väntar efter Högsta domstolens principtunga dom en runda i tingsrätten för att påvisa att Byggnads gjort sig skyldig att betala skadestånd.

Ännu är den långa rättsprocessen inte färdig, men slutet närmar sig och, vad man kan hoppas, ett lyckligt och rättfärdigt sådant.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Clarence Crafoord, VD **Centrum för rättvisa, förklarar det såhär: "Byggnads har försökt tvinga på Henrik Gustavsson ett kollektivavtal som underkändes av Europadomstolen. Det är rimligen ett sådant kvalificerat otillbörligt agerande som innebär att Byggnads är skyldigt betala skadestånd till Henrik Gustavsson."

  Annons
  Foto: PONTUS LUNDAHL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X