Annons

"Facebook tandlöst mot kvinnohatet i Pakistan"

Facebook och Twitter lyfter inte många finger för att motverka kvinnohat på nätet i landet, enligt Nighat Dad. "De sociala nätverken varken språket eller kulturen", säger nätaktivisten som bland annat har undervisat Nobelpristagaren Malala Yousafzai.

Under strecket
Publicerad

Nighat Dad har grundat organisationen Digital Rights Foundation i Pakistan.

Foto: Daniella Backlund Bild 1 av 1

Nighat Dad har grundat organisationen Digital Rights Foundation i Pakistan.

Foto: Daniella Backlund Bild 1 av 1
Nighat Dad har grundat organisationen Digital Rights Foundation i Pakistan.
Nighat Dad har grundat organisationen Digital Rights Foundation i Pakistan. Foto: Daniella Backlund

När Nighat Dad bevittnar kvinnors första stapplande steg på nätet på landsbygden i Pakistan påminns hon om varför hon jobbar med det hon gör.

– Deras ögon lyser upp när de interagerar med någon som inte är där i samma rum men ändå svarar i realtid. Detta handlar om kvinnor som inte tillåts uttrycka sig fritt ens i sina egna hem, säger Nighat Dad, jurist och nätaktivist.

– Internet har frigjort kvinnor och gett dem en plats där de kan uttrycka sig fritt om ämnen som de inte vågar ta upp i fysiska rum, säger hon.

Men det finns en baksida till ökat internetanvändande. Som chef för och grundare av Digital Rights Foundation utbildar Nighat Dad pakistanska kvinnor i hur de bäst skyddar sig mot näthat.

Bland hennes tidigare elever finns Nobelpristagaren Malala Yousafzai.

Annons
Annons

– Det jag ser är att kvinnor som trakasseras på nätet, utpressas eller mottar våldtäktshot bara vänder sig bort från tekniken. De vet inte hur de ska använda nätet för att reagera.

Kvinnor som antar en frispråkig roll på nätet riskerar att deras kontaktuppgifter sprids offentligt. Den som delar feministiska budskap anklagas för att sprida antimuslimska värderingar och anses gå västvärldens ärenden, säger Nighat Dad.

Nära hälften av alla rapporterade fall av nättrakasserier i Pakistan riktar sig mot kvinnor. Nighat Dad riktar kritik mot de populärar sociala nätverken Facebook och Twitter. De gör inte tillräckligt för att motverka hatet som möter kvinnor som ger sig ut på nätet, menar hon.

– Jag skyller på plattformarna. De förstås varken språken eller den kulturella kontexten. De klarar inte av att hantera konservativa, patriarkala samhällen.

Facebooks benägenhet att ofta ändra sin integritetspolicy irriterar henne, säger hon.

– De ändrar de jätteofta utan att informera sina användare. Kvinnor tycker att Facebook är fascinerande men de förstår inte riskerna eftersom det inte är något som diskuteras i skolan eller på universitetet, säger Nighat Dad.

Pakistan och Indien är nyckelmarknader för Facebook. Båda länderna ingår i projektet Internet.org, som syftar till att sprida internet till världens fattiga befolkning tillsammans med mobiloperatörer.

I Pakistan är det norska Telenor och Facebook som har gått ihop under detta projekt. Företagsduon erbjuder gratis mobiltrafik till Facebook, Wikipedia och ett drygt dussin andra nättjänster.

Men det har förekommit hård kritik mot projektet. Nighat Dad anser att Telenor och Facebook gör förstagångssurfarna en björntjänst genom att begränsa surfandet till särskilda tjänster.

– Folk är inte medvetna om vad nätneutralitet är. De är bara glada för gratis internet. I deras värld är Facebook det samma som internet. Men det är en farlig uppfattning. Det både diskriminerar mot andra plattformar och döljer vad internet faktiskt är.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons