Annons
X
Annons
X

Facebook övervakar dina konversationer

Facebook övervakar dina konversationer för att avslöja pedofiler. Ett program rapporterar vulgära och fraser till säkerhetspersonalen.

Facebook.

Facebook. Foto: SCANPIX

LÄS MER: ”Lättare för polisen jaga fildelare”

Ett datorprogram skannar igenom Facebook-chatten i jakt på pedofiler och så kallad grooming, som innebär att vuxna använder internet för att hitta barn att begå sexuella övergrepp mot, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Programmet reagerar på vulgära ord eller fraser som antyder att något inte står rätt till. Konversationer mellan användare med stor ålderskillnad övervakas extra noga – särskilt om användarna inte verkar känna varandra sedan tidigare.

Annons
X

Ett arkiv med gamla konversationer mellan fällda pedofiler och deras offer hjälper programmet att förstå vilka fraser som är vanliga när sexualförbrytare söker sina offer. Om en konversation verkar misstänkt alarmeras Facebooks säkerhetspersonal. Då läser de igenom den och gör en polisanmälan om de tror att ett brott är på gång.

I mars greps en misstänkt pedofil i Florida i USA när han skulle träffa en 13-årig flicka som han tagit kontakt med via Facebook. Säkerhetspersonal hade fått nys om mötet dagen innan och då kontaktat polisen.

Att bara ett fåtal konversationer läses av säkerhetspersonalen ska minska det integritetsintrång som övervakningen utgör. Men om skannade konversationer raderas eller om de sparas är oklart.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Facebook uppger också att de kan komma att överlämna användares information till polisen i samband med en stämning eller ett domstolsbeslut. För att förhindra brott kan de också ge den till andra företag, advokater, domstolar eller myndigheter.

  I april försåg de polisen med bilder, inlägg och information om en användares inloggningsuppgifter i samband med en mordutredning, uppger nyhets- och tekniksajten Mashable.

  LÄS MER: ”Så undviker du att få din identitet stulen på Facebook”

  http://mashable.com/2012/07/12/facebook-scanning-chats/

  mashable.com

  http://www.reuters.com/article/2012/07/12/us-usa-internet-predators-idUSBRE86B05G20120712

  reuters.com
  Annons
  Annons
  X

  Facebook.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X