Annons
X
Annons
X

Facebook måste börja ta ansvar för hatet

Sociala forum är lika verkliga som våra fikaraster, men med helt andra spelregler. Facebook har skapat ett fritt spelrum för hat, sexism och rasism och det är dags att Facebook tar ansvar för detta. Det skriver debattörerna Barbro Sörman och Kerstin Burman.

BRÄNNPUNKT | FACEBOOK

Vi är utlämnade till Facebooks goda vilja när det gäller att få ut bevisuppgifter och att få hatmaterial borttaget.
Barbro Sörman och Kerstin Burman

Facebook har ett eget regelverk för vad vi får skriva och vilka bilder man får lägga ut. De är till exempel snabba med att ta bort nakenbilder. Det finns flera exempel på där Facebook handlat efter sin egen policy som kan tyckas överdrivna men de är åtminstone konsekventa.

I ljuset av detta är det väldigt konstigt att Facebook – trots att samma regelsystem uttryckligen inte heller tillåter rasism riktat mot etniska eller religiösa grupper, allmänt ”hat”, våld, eller sexism – ändå tillåter att det finns en uppsjö av grupper som sprider just detta.

Annons
X

För att ta ett exempel; grupper som ”Kick a slut in the vagina…” (med lite olika variationer) har väckt ett enormt uppseende över hela världen genom bland annat twitterkampanjer. Resultatet blev att Facebook tog bort vissa av dessa misogyna grupper, men lät de allra flesta vara kvar.

Här i Sverige är vi inte förskonade. Vi ser grupper som ”Krossa antivismen” som har ett djupt rasistiskt syfte och innehåll. En hel del grupper har namn som ”Nej, tack till moské i Sverige”, ”Nej tack till körkort och andra särrättigheter för invandrare” och det har ju alla rätt att tycka. Problemet är bara att dessa grupper översvämmas av rasistiska kommentarer och det länkas friskt till högerextrema webbplatser.

Det finns också de grupper som utger sig för att vara ”humoristiska” där det kan vara en svår avvägning att avgöra vad som bara är smaklöst och vad som är uppenbart rasistiskt eller hatiskt. Ett exempel är ”The typical muslim” som är öppet rasistisk. Där samlar användare alla fördomar de kan hitta om muslimer och gruppen ”skojar till det” genom att ha en bild på Usama bin Ladin som ”den typiske muslimen”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Många av de grupper och uttalanden vi nämnt är rent brottsliga och utgör hets mot folkgrupp. Andra är att se som brotten förolämpning och förtal. Juridiken kring dessa brott är dock inte riktigt anpassad till sociala forum och nätverk. Straffrätten skrevs utifrån en annan verklighet.

  Svensk lag är tillämplig på brott som begåtts i Sverige och även på brott där det finns skäl att anta att brottet har begåtts i Sverige. Det innebär att om någon sitter i Sverige skriver ett inlägg på Facebook i Sverige som utgör hets mot folkgrupp, kommer åklagaren titta på var personen rent fysiskt satt och skrev inlägget. Den som skriver inlägget bär alltså ett personligt ansvar. Detsamma gäller förstås den som bildar en öppet rasistisk grupp. Däremot kan det bli svårigheter när det kommer till själva bevisningen. Ofta vet vi inte vilken server som kommentaren är sparad på, de uppgifterna har endast den som tillhandahåller tjänsten, det vill säga i dessa fall Facebook. För att få veta vilken dator inläggen eller kommentarerna kom ifrån måste Facebook lämna ut de uppgifterna frivilligt, alternativt efter beslut i amerikansk domstol. Men USA finns en oerhört starkt skyddad yttrandefrihet och fall som i Sverige skulle klassas som hets mot folkgrupp skyddas av yttrandefriheten där.

  Slutsatsen är att för att få ut bevisuppgifter samt få rasistiskt, sexistiskt eller annat hatmaterial borttaget är vi utlämnade till Facebooks goda vilja. Vi har själva massrapporterat klara rasistiska uttalanden, grupper och inlägg som skulle klassas som hets mot folkgrupp i Sverige. Trots detta har Facebook valt att låta grupperna och inläggen finnas kvar. Hittills har vi alltså inte sett något av Facebooks goda vilja.

  Facebook har skapat ett forum där hat, kvinnoförakt och rasism kan spridas fritt. Det är dags att Facebook tar ansvar för detta.

  BARBRO SÖRMAN

  KERSTIN BURMAN

  vänsterpartister, antirasister och feminister

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X