Annons

Facebook kan bli en ny it-bubbla

SOCIALA MEDIER Facebook är högt värderat och ska snart börsnoteras. Men forskning visar att användningen av sajten är upphaussad. Mycket pekar mot att vi står inför en Facebook-bubbla, skriver it-forskarna Håkan Selg och Bengt Sandblad tillsammans med Inger Gran, Dataföreningen.

Publicerad

Facebook som affärsidé lider av en inbyggd konflikt. För merparten användare är det ett verktyg för att vårda kontakten med vänner och bekanta. Statusuppdateringar görs relativt sparsamt. Desto aktivare är den minoritet av aktörer som utnyttjar plattformen för yrkesrelaterade syften, ofta under eufemismen ”bygga varumärken”. Den senare gruppen är viktig som intäktsmotor för Facebook men också ett hot om spamifierat innehåll och användarflykt.

Facebook ska börsnoteras. Det spekuleras enligt en artikel i New York Times i februari om ett börsvärde mellan 75 och 100 miljarder dollar. Värderingen är höljd i dunkel. På något sätt ska det gå att paketera det vi användare lägger in så att företag mot betalning kan få ta del av det. Dock utan att vår integritet hotas.

Annons
Annons
Annons