Annons
X
Annons
X

Facebook-ikonen som kämpar för näringslivets kvinnor

Den operativa chefen för Facebook, Sheryl Sandberg, tröttnade på att vara den enda kvinnan i rummet. Så hon tyckte att det var lika bra att skaffa sig en egen internationell församling.

– Jag blir nästan tårögd bara jag tänker på det. Det är fantastiskt! Meningsfullt. Det viktigaste arbete jag någonsin gjort, säger hon.

Sheryl Sandberg, operativ chef på Facebook.
Sheryl Sandberg, operativ chef på Facebook. Foto: SHIZUO KAMBAYASHI/AP

Sheryl Sandberg är Facebook­chefen med det perfekta cv:t (Harvard, Världsbanken, Clintonrege­ringen, Google). Tvåbarnsmamman räknas som en av världens mäktigaste människor (Time, Forbes Magazine) och är dessutom ganska nybliven dollarmiljardär. Någonting som gör henne berörd och nästan får henne att gråta är en grupp kvinnor i en Lean In-cirkel som hon mötte i Peking.

– De var 27–28 år gamla och kallades ”överflödiga” eftersom de inte var gifta! Föräldrarna ville gifta bort dem mot deras vilja, men nu hade de fått mod att kämpa emot. Några av dem berättade att de efter att ha kommit med i Lean In vågade stå på sig på arbetsplatsen och kräva högre lön.

Sheryl Sandberg brukade gärna påpeka att du i näringslivet aldrig ska prata om att du är kvinna för då kan någon komma att tänka på att du är kvinna. Men några dagar före jul 2010 skulle hon hålla ett föredrag på TED-konferensen. Det kom att handla om bristen på kvinnliga ledare. Nu har det 15 ­minuter långa ­föredraget setts av fler än tre miljoner människor. Det har vänt upp och ned på Sheryl Sandbergs värld.

Annons
X

Lean In handlar om att män styr världen. Att många kvinnor inte törs göra det de har lust att göra. Att de hindras och låter sig hindras: av barn, av hemarbete, av bristande självförtroende, av bristande erkänsla och av ett evigt dåligt samvete. Sheryl Sandberg har sett det själv under alla dessa år som ­ledare.

– Män springer benen av sig in till chefens kontor och griper chanserna med bägge händer. Kvinnor låter möjligheterna och utmaningarna segla förbi.

– Varför i all sin dar ska män tjäna mer än kvinnor för samma jobb?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sheryl Sandberg har en framgångsrik karriär i Silicon Valley och har blivit en av it-världens tyngsta frontfigurer. Hennes nya skötebarn heter Lean In. Fenomenet är sedan länge etablerat bland toppdirektörer och vardagshjältar världen runt. Hör bara: efter TED-föreläsningen skrev hon boken Lean In, ett slags feministiskt manifest, fullt av personliga anekdoter. Den susade direkt in på New York Times bästsäljarlista för affärsböcker och ligger där än, efter över ett år.

  Därefter skapade hon organisationen Lean In där hon fått nära en halv miljon kvinnor att organisera sig i 12 000 små kvinnogrupper i över 50 länder där kvinnor träffas för att hjälpa varandra till ett mer jämställt liv. Det är nästan så att det liknar en församling.

  Förra året blev Sheryl Sandberg miljardär. I dollar. Men hon hade så det räckte till brödfödan långt innan hon gick från Google till Facebook.

  Hon hade träffat Mark Zuckerberg på en julfest. Han var 23 år, en nörd i huvjacka och grundare av (ett ännu ganska litet) Facebook. Hon var 38 år, vice ord­förande i Google och chef över 4 000 personer. De träffades en gång i veckan i nära två månader, i största hemlighet, och åt middag hemma hos familjen Sandberg.

  ”Nästan som om de dejtade” har David Goldberg, barndomsvän och make, sagt om processen. Sheryl Sandberg kallar den ”filosofisk”.

  Efter sex veckor kom erbjudandet att bli Facebooks COO (chief operating officer). Då höll Sandberg själv på att göra det som de flesta kvinnor gör: tacka ja till det första lönebudet.

  – Då insisterade min man och min svåger på att jag inte kunde tacka ja utan vidare. Till slut skrek min svåger till mig ”Varför ska du tjäna hälften av det en man skulle tjäna på ett sånt jobb? Ingen man skulle acceptera det första budet!”. Livrädd gick jag tillbaka till Mark, jag trodde att det skulle få honom att tycka illa om mig. Så log jag och sa: ”Mark, du vill att den du anställer ska vara bra på att förhandla. Nu vill jag förhandla.” Och det gjorde jag. Och det är jag glad för!, säger hon.

  Sheryl Sandberg hade varit ”vuxen” hela livet. ­Facebook blev vuxet med Sheryl Sandberg. Två år efter att hon börjat på Facebook tog intäkterna fart. I dag är det ett av världens största nätföretag och Mark Zuckerberg, ännu inte 30, är god för 19 miljarder dollar. Nu undrar en hel värld hur länge det kan hålla. Nyligen förklarade professor Daniel Miller vid University College i London att Facebook är ”så gott som dött och begravet”.

  Sheryl Sandberg låter sig inte störas.

  – Första gången jag såg ”Facebook är dött” var strax efter att jag börjat här. Det är fem år sedan och vår tillväxt är fortfarande verkligt stark. Vi har nästan 1,2 miljarder användare, från tonåringar till mormödrar. Och det är fortfarande väldigt kul att jobba här, säger hon.

  Vem man gifter sig med är det största karriärbeslutet man fattar.
  Sheryl Sandberg.

  Sheryl Sandberg lekte aldrig som barn. Hon organiserade bara andra barns lek. Småsyskonen David och Michelle var hennes första anställda. De berättade på hennes bröllop hur hon lärde dem att följa efter henne runtomkring i huset och ropa ”Right!” varje gång hon sa något. Hon skäms fortfarande över den historien.

  – Men det är en väldigt viktig historia för den gör mig lite generad för att jag var ”bossig”. Fast det är jag ju fortfarande! Jag är ”den aggressiva kvinnan” så det får vara okej!

  – Jag har varit världen runt med Lean In. Korea, Kina, Norge, Frankrike. Helt olika länder bortsett från ett område: Stereotyperna om kvinnor och män. De är precis likadana.

  **I Silicon Valley **är Sandberg legendarisk, inte minst för att hon åker hem klockan 17:30 för att äta middag med man och barn. Sedan jobbar hon vidare på kvällen. ­Maken David Goldberg är administrativ chef på SurveyMonkey. Han lämnade jobbet som vice ordförande i Yahoo då Sheryls jobb på Facebook gjorde att de måste flytta till Kalifornien. Och, ja, självklart har de hjälp hemma.

  – Vem man gifter sig med är det största karriärbeslutet man fattar. Det tänker inte unga kvinnor och män på. Jag vill att de ska tänka på det!

  Kanske skulle jag inte ha frågat Bill Gates om han har dåligt samvete för barnen, men jag måste få fråga dig, för jag tror att alla mödrar jag känner har det. Har du det? Och hur tacklar du i så fall det?

  – Åh, absolut! Varenda kvinna jag känner, oavsett om hon jobbar full tid hemma eller på kontor, har dåligt samvete. Och jag känner nästan inte till någon man som har det. Min man har inte ett dugg ­dåligt samvete.

  Hur hanterar du det dåliga samvetet?

  – Med fakta. För fakta visar helt tydligt att det inte skadar barn att ha två heltidsarbetande föräldrar. Det är det som är det vanliga. En del undersökningar visar att det faktiskt är bättre för flickor för de blir starkare och mer självständiga. Först var det svårt för mig att tro på det där, men fakta är så tydliga. Kvinnor i dag som jobbar heltid har lika mycket tid med sina barn som våra hemmavarande mödrar hade. Min mor var hemma och hade tre barn att ta hand om. Hon ägnade mycket tid åt tvätt, inköp och frivilligarbete.

  **Av Mark Zuckerberg **har Sandberg ärvt en fråga som blivit ett slags mantra inom Lean In: ”Vad skulle du ha gjort om du inte varit rädd?”

  – Jag ställde den frågan till mig själv. Och svarade: ”Sagt ifrån, på alla kvinnors vägnar”.

  – Det känns som jag håller på med det varenda dag, att få folk att begripa hur dessa stereotyper står i vägen för oss, säger Sheryl Sandberg.

  Helle Aarnes

  Annons
  Annons
  X

  Sheryl Sandberg, operativ chef på Facebook.

  Foto: SHIZUO KAMBAYASHI/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X