Annons
X
Annons
X

Facebook-guru slutar – startar nytt med Google-chef

Högste teknikchefen på Facebook, Bret Taylor, har
på sin Facebook-sida meddelat att han lämnar bolaget. I stället ska han starta eget tillsammans med en före detta teknikchef på Google.

[object Object]
Bret Taylor, foto från 2005, då Taylor fortfarande arbetade på Google. Foto: PAUL SAKUMA

Taylor är en av arkitekterna bakom Facebooks mobiltelefon-succé. Under ett tal på mobilmässan i Barcelona förra året sa han att ”Facebook och mobiltelefoner är som gjorda för varandra”, och nog hade han rätt. Facebook-applikationen var förra året den näst mest nedladdade appen till mobiltelefoner med operativsystemet IOS (Apple) eller Android, enligt sajten Mashable.com. Endast Angry Birds lyckades slå Facebook i flest antal nedladdningar.

Facebook-vd:n Mark Zuckerberg har gjort en stor sak av att poängtera att det inte råder något ont blod i Taylors plötsliga avhopp. Han säger, enligt tidningen Ny Teknik, att han är glad att ha haft Taylor som vän och lagkamrat. Taylor, i sin tur, kallar Zuckerberg för mentor och nära vän.

Först i sommar lämnar Taylor, som arbetat på Facebook sedan 2009, bolaget. Taylor är sparsam med kommentarer kring vad det är han ska göra nu. Men han bekräftar att han ska driva något sorts nytt projekt tillsammans med Kevin Gibbs, en av Googles före detta teknikchefer. Han skriver också
på sin Facebook-sida att han är nöjd med tiden på Facebook.

Annons
X

– Jag är mycket nöjd med vad vi har lyckats åstadkomma på senare tid med vår plattform och mobila produkter, allt från Open Graph och App Center till Facebook Camera och vår Ios-integration.

Att det nya samarbetet blir tillsammans med en före detta Google-chef är däremot knappast någon skräll. Under åren 2003 - 2007 var nämligen även Taylor anställd på sökmotorjätten.

SvD Näringsliv

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Bret Taylor, foto från 2005, då Taylor fortfarande arbetade på Google.

  Foto: PAUL SAKUMA Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X