Facebook – bränsle för vår tids mardröm

Mark Zuckerberg, grundare av Facebook.
Mark Zuckerberg, grundare av Facebook. Foto: TT

Det som började som ett sätt för Facebooks Mark Zuckerberg att utnyttja misogyni har blivit bränslet för vår tids mardröm, för en värld som systematiskt förvränger mänskliga behov. Det skriver författaren Jia Tolentino i sin essäsamling ”Falsk spegel”.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den mest framgångsrika personen i millenniegenerationen är utan tvekan den trettiofemåriga Mark Zuckerberg, vars nettoförmögenhet närmar sig tolv siffror. Drar vi till i underkant med 55 miljarder dollar har Zuckerberg nästan fem miljoner gånger så mycket pengar som ett amerikanskt medianhushåll, vars tillgångar uppgår till 11 700 dollar. Han är den åttonde rikaste personen i världen. Som Facebooks grundare kontrollerar han i princip en nationalstat: med en fjärdedel av världens befolkning som använder hans webbsida varje månad kan han påverka politiska val, förändra sättet vi relaterar till varandra och kontrollera breda sociala definitioner av vad som är godtagbart och sant. Zuckerbergs mest framträdande egenskap är att han saknar en urskiljbar personlighet. År 2017 gjorde han en turné runt USA och planterade rykten om en möjlig presidentkampanj medan han utstrålade en aura hos en utomjording som försökte lära sig att passera som en av oss. Dissonansen i Facebooks hjärta beror åtminstone delvis på att det var denna man, av alla människor – denna man som en gång sa att förekomsten av olika identiteter i en och samma person tydde på en ”brist på integritet” – som insåg att jaget på tjugohundratalet skulle bli en vara som bomull eller guld.

Zuckerbergs väg till kretsen av potentiella presidentkandidater började en oktoberkväll 2003 när han gick sitt andra år på Harvard. Han hade tråkigt, skrev han på sin blogg, och behövde tänka på något annat än sin ”lilla bitch” till ex. Vid 21.49:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons