Oklart kön: få vill vänta med operation

Svårt beslut. Praktiskt taget alla föräldrar till spädbarn med avvikande könsorgan väljer att operera så att barnen får en identitet som antingen pojke eller flicka. Men debatten om det lämpliga med det har nått Sverige. Experterna väntar gärna med operation, men föräldrarna står ofta inte ut med att se barnens könsorgan.

Publicerad
Läkarna tvingas till en känslig balansakt när de behandlar barn som fötts med oklar könstillhörighet. Barnkirurgen Agneta Nordenskjöld, här på Astrid Lindgrens 
barnsjukhus i Solna, säger att läkarna gärna avvaktar med att operera så att barnen får ett entydigt kön, medan föräldrarna oftast vill ha ingreppet utfört.

Läkarna tvingas till en känslig balansakt när de behandlar barn som fötts med oklar könstillhörighet. Barnkirurgen Agneta Nordenskjöld, här på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, säger att läkarna gärna avvaktar med att operera så att barnen får ett entydigt kön, medan föräldrarna oftast vill ha ingreppet utfört.

Annons

I USA pågår sedan länge diskussionen kring intersexuellas rättigheter. I Sverige har de än så länge ingen egen förening men frågan diskuteras både inom RFSL och RFSU.

Den internationella debatten kring hur intersexuella behandlas har väckts mycket tack vare organisationen ISNA, Intersex Society of North America som grundades i mitten av 1990-talet. ISNA är en förening för intersexuella som starkt ifrågasätter ingreppen som görs på barn med avvikande könsorgan. De menar att det är fel att operera någon som inte själv kan vara med och fatta beslut om det.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons