Annons

Få unga ska försörja många gamla

SHANGHAI Ettbarnspolitiken har fört med sig att Kina har kunnat utvecklas snabbt – de senaste 20 åren har Kina upplevt en ”guldålder”demografiskt sett. Men nu ökar antalet pensionärer snabbare än någonsin. En fjärdedel av den kinesiska befolkningen befaras vara pensionärer redan 2025.

Under strecket
Publicerad

Kinas president Hu Jintao gav nyligen 300 demografer i uppdrag att komma på framtida lösningar. En av dem är demografiforskaren Peng Xizhe på Fudanuniversitetet.
– De verkliga problemen kommer att uppstå när min generation, som föddes under babyboomen på 1950-60-talen, ska pensionera sig, säger han och tillägger att antalet pensionärer redan nått 20 procent av stadsbefolkningen i exempelvis Shanghai.
Det största problemet för Kinas äldre är att det inte finns något utvecklat pensionssystem. Därför kommer 70 procent av den kinesiska pensionärerna vara beroende av sina barn. Hittills har det här fört med sig ett stort kinesiskt kapitalsparande – men frågan är vad som kommer att hända nu när den kinesiska befolkningen blir allt mer konsumtionsbenägen.
Ett annat problem är att så många arbetar inom produktionsindustrin. Det här kan medföra att man förlorar konkurrensfördelar då exempelvis Indien kan ha en arbetskraft som är 200 miljoner större än Kinas år 2050.

– Jag menar att vi just nu befinner oss i en demografisk övergångsperiod där myndigheterna borde spendera pengar på utbildning och pensionssystem, säger Peng Xizhe. I stället har man satsat på infrastruktur och det menar jag är problematiskt.
Hittills har myndigheterna kommit fram till en typ av pensionssystem som vilar på flera pelare.
– I och med den här lösningen tar regeringen en viss del av ansvaret, socialförsäkringar tar en del och de äldre själva tar en del, säger Peng Xizhe.
Han säger att det också finns försök där äldre kan sälja en andel av sin lägenhet mot att de får en månadssumma som pension. Den lösningen kan dock visa sig vansklig då många befarar fastighetsbubblor.
Myndigheterna i Shanghai har också gett skattelättnader till nyöppnade äldreboenden. Ett av dem är Gonghui äldreboende där det kostar 1 800 yuan i månaden (eller en dryg medellön) för mat, service och husrum.
– Det här är en solkskensindustri med lysande framtid, säger Chen Jianhua, chef för äldreboendet.
Han säger att de flesta av de 56 lägenheterna redan är uthyrda trots att det bara var två månader sedan man slog upp dörrarna till de tre villorna i utkanten av Shanghai. Men än så länge finns det bara plats för 1 procent av Shanghais tre miljoner pensionärer på de äldreboenden som erbjuds.

Annons
Annons
Annons