Annons
X
Annons
X

Få svenskar vill satsa på ny kärnkraft

Naturskyddsföreningen lät Demoskop fråga 1000 svenskar vad de i första hand vill satsa på i den pågående energiomställningen: endast 20 procent av svenskarna ville i första hand satsa på ny kärnkraft om de själva fick bestämma. 73 procent ville hellre satsa på förnybar energi eller energieffektivisering. Det skriver Svante Axelsson, Naturskyddsföreningen.

[object Object]
Forsmarks kärnkraftverk. Foto: TOMAS ONEBORG

BRÄNNPUNKT | KÄRNKRAFT

Näringsliv, forskning och allmänhet måste få tydliga stabila spelregler så att vi alla vågar investera i det hållbara samhället.
Svante Axelsson

Kärnkraftens vara eller icke vara är fortfarande ett trauma i svensk politik. Trots att regeringen har en egen energiuppgörelse finns det inga stabila villkor för investerare så länge det inte finns en blocköverskridande uppgörelse. Och när Stefan Löfven tolkar socialdemokraternas beslut om att utfasning av kärnkraften samtidigt tillåter utbyggnad av ny kärnkraft påminner det om Socialdemokraternas linje två i folkomröstningen 1980 då man också först ville bygga ut för att sedan avveckla. Men sedan dess har mycket hänt:

 1. Kärnkraftens farlighet har återigen gjort sig påmind genom den katastrofala olyckan i Japan. Om det inte hade varit västvind under de mest dramatiska dagarna så hade sannolikt delar av Tokyo också fått utrymmas. Olyckan uppskattas av olika experter till minst 1000 miljarder kronor.
 2. Svensk kärnkraft har också problem. Verkningsgraden är en av de sämsta i världen. Vid en olycka är reaktorägare i Sverige försäkrade upp till 12 miljarder kronor och kan få ytterligare tre miljarder med hjälp av Pariskonventionen. De resterande tusentals miljarderna får skattebetalarna i Sverige betala.
Annons
X

3. Kärnkraft kan inte garantera ett lågt elpris till den energiintensiva industrin. Den tiden är förbi när vi kunde ha ett eget elpris i Sverige. År 2012 säljer Vattenfall och andra energibolag elen till de som betalar bäst och det innebär att det svenska elpriset är kopplat till elpriset på kontinenten. Det är numera priset på kol- och gaskraft i EU som sätter nivån på det svenska elpriset.

 1. Ny kärnkraft är dyrare än vindkraft trots att kärnkraften inte betalar den fulla olycksfallsförsäkringen. Jämfört med 1980 är vindkraften nu etablerad världen över och priset har sjunkit så mycket att det idag är billigare än att bygga ny kärnkraft, se bara på bygget av den finska reaktorn Okolouto 3 som dragits med stora förseningar, fördyrningar och brister i kvalitet. Rapporter tyder på att enbart kapitalkostnaden kan komma att uppgå till 90 öre per kWh. Som jämförelse ligger produktionskostnaden för vindkraft på land i dag på cirka 56-65 öre per kWh beroende på vindläge.
 2. Tillgång på el när kärnkraften avvecklas har varit den stora knäckfrågan sedan folkomröstningen 1980. Problemet är löst i och med att Sverige införde systemet med gröna elcertifikat. Nu produceras redan ny förnybar el. I dag produceras drygt 6 TWh vindkraft och 11 TWh bioel vilket med råge har ersatt de två Barsebäcksreaktorerna som tillsammans producerade 6 TWh. Det finns alltså utrymme att omgående avveckla en reaktor till.

Den faktiska utvecklingen tyder alltså på att kärnkraftsparentesen bör vara slut för svensk del. Varken ekonomi, miljö, eller näringslivets konkurrenskraft talar för ny kärnkraft. Demoskopfrågan visade att endast en femtedel i första hand vill satsa på ny kärnkraft. Och bland kvinnorna var det endast en tiondel som ville det.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Naturskyddföreningen visar i en ny rapport hur en elsektor med 100 procent förnybar energi skulle kunna se ut till 2030. Sverige har unikt lätt att göra denna elomställning och vår rapport ”Dags att välja framtidens energisystem” visar att det finns el både till elbilar och export av förnybar el till våra vänner i EU som måste avveckla både kärnkraft och kolkraft.

  Satsningar på förnybar energi kan också skapa mängder av jobb. Undersökningar i Tyskland visar att deras satsningar på förnybar energi bara under 2011 skapade 280 000 nya jobb. Det stora tyska fackförbundet IG Metall har till och med gått ut och uppmanat den tyska regeringen att stänga ner kärnkraften och satsa på förnybar energi för jobbens skull. Kanske kan Löfven få inspiration från sina tyska vänner och se möjligheten med att förena en jobbpolitik med kraftfull energiomställning.

  Kärnkraften är dyr och miljöfarlig, lätt att ersätta och allt mindre populär. Tiden är därför mogen för våra politiker att sluta en energiuppgörelse med 100 procent förnybar energi.

  SVANTE AXELSSON

  generalsekreterare Naturskyddsföreningen

  Fler debattartiklar om kärnkraften:

  Annons
  Annons
  X

  Forsmarks kärnkraftverk.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X