Få svenskar vill satsa på ny kärnkraft

Naturskyddsföreningen lät Demoskop fråga 1000 svenskar vad de i första hand vill satsa på i den pågående energiomställningen: endast 20 procent av svenskarna ville i första hand satsa på ny kärnkraft om de själva fick bestämma. 73 procent ville hellre satsa på förnybar energi eller energieffektivisering. Det skriver Svante Axelsson, Naturskyddsföreningen.

Under strecket
Publicerad

Forsmarks kärnkraftverk.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Kärnkraftens vara eller icke vara är fortfarande ett trauma i svensk politik. Trots att regeringen har en egen energiuppgörelse finns det inga stabila villkor för investerare så länge det inte finns en blocköverskridande uppgörelse. Och när Stefan Löfven tolkar socialdemokraternas beslut om att utfasning av kärnkraften samtidigt tillåter utbyggnad av ny kärnkraft påminner det om Socialdemokraternas linje två i folkomröstningen 1980 då man också först ville bygga ut för att sedan avveckla. Men sedan dess har mycket hänt:

  1. Kärnkraftens farlighet har återigen gjort sig påmind genom den katastrofala olyckan i Japan. Om det inte hade varit västvind under de mest dramatiska dagarna så hade sannolikt delar av Tokyo också fått utrymmas. Olyckan uppskattas av olika experter till minst 1000 miljarder kronor.
  2. Svensk kärnkraft har också problem. Verkningsgraden är en av de sämsta i världen. Vid en olycka är reaktorägare i Sverige försäkrade upp till 12 miljarder kronor och kan få ytterligare tre miljarder med hjälp av Pariskonventionen. De resterande tusentals miljarderna får skattebetalarna i Sverige betala.
Annons
Annons
Annons