Annons

Ingmarie Froman:Få sprickor i Chiracs gåtfulla fasad

I en nyutkommen bok har den franske presidenten Jacques Chirac låtit sig intervjuas inför sin avgång i maj efter 40 år i politiken. Pierre Péan­ lyckas dock inte komma åt kärnan i Chiracs person, men boken väcker­ många frågor om politikens villkor i dag.

Under strecket
Publicerad

När Jacques Chirac lämnar Elyséepalatset i maj kommer åtminstone franska karikatyr­tecknare och imitatörer att bära sorgband. Han har försörjt dem bättre än de flesta i många år. I ett satirprogram i Canal Plus framställdes han som en rörande tönt inför presidentvalet 1995, och den bilden lär faktiskt ha fått många fransmän att rösta på honom. Men vem är han egent­ligen, Frankrikes 74-årige president? I ett par års tid har både nyktra analyser och skadeglada biografier försökt tränga bakom karikatyrerna av en man som anting­en hånas eller­ hyllas av sina landsmän. Ibland­ har de, som till exempel Franz-Olivier Giesberts ”La tragédie d‘un président” från 2006 (anmäld under strecket 11/5 2006), skjutit över målet i sin hätskhet. Ingen har hittills gett en fullödig bild av Jacques Chirac.

Men i år har han själv blandat sig i leken­. Precis som Göran Persson har han låtit sig intervjuas av en känd journalist under största diskretion. Den viktiga skillnaden är att Chiracs intervjuer enbart står att läsa i en bok. Det är alltså en mer konventionell biografi än SVT:s Perssondokumentär.

Annons
Annons
Annons