Annons
X
Annons
X

Få röstade - rödgrön framgång i väst

Farhågorna om lågt valdeltagande i söndagens omval i Västra Götaland slog in.

Av TT
Foto: SCANPIX

Endast 43 procent röstade.

Valet blev en rödgrön framgång, med Sverigedemokraterna som vågmästare.

Efter tabbarna i höstens regionval har hela valmaskineriet fått dras runt en gång till i Västra Götalandsregionen. Drygt 1,2 miljoner röstberättigande hade chansen att välja ett nytt regionfullmäktige. Vädret - med regn och kyliga vindar - ansågs gynnsamt, men det hjälpte inte. Valdeltagandet var hälften mot i fjol när 81 procent röstade.

Annons
X

– Det är ett stort nederlag för svensk valdemokrati. Det är det näst sämsta valdeltagande som vi har haft någonsin, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Röstmottagarna hade fått extra utbildning och var på tårna. Denna här gången skulle ingenting gå snett. Ändå gjorde det det. Minst fyra personer som kom till sina vallokaler i Falköping, Rödbo och Guldheden i Göteborg nekades att rösta för att de redan var avprickade i röstlängden.

– Det är det värsta som kan hända i en vallokal. Det blir gråt och stor förtvivlan både bland väljare och röstmottagare, säger Bill Werngren, valchef i Göteborg, som inte ser någon annan förklaring än den mänskliga faktorn.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Statsvetare Lennart Nilsson vid Göteborgs universitet tycker att det är oförsvarligt.

  – Vid nästa val får man verkligen hoppas att det finns valobservatörer som kan granska det här. Att det sker i samband med ett omval där man utbildat och utfärdat särskilda anvisningar är ett stort nederlag, säger han.

  Rösträkningen som gjordes efter att vallokalerna stängt visade en klar S-vind. Socialdemokraterna framstår som valets segrare och de rödgröna blev största blocket dock utan egen majoritet. De rödgröna fick 73 av regionfullmäktiges 149 mandat enligt den preliminära fördelningen.

  – Vi har haft väldigt duktiga valarbetare ute i våra 49 kommuner. De har ringt runt och knackat dörr och gjort ett väldigt bra jobb, säger Gert-Inge Andersson, gruppledare för S i regionen, som inte vill låsa sig för att det blir en fortsatt rödgrön koalition.

  Den koalitionen skapades efter långa förhandlingar och med stöd av Sjukvårdspartiet. Ett parti som nu efter tolv år i regionfullmäktige, inte klarade treprocentspärren, utan åker ur.

  Sverigedemokraterna ökar stort och får med sina 9 mandat en vägmästarroll.

  De borgerliga partierna, som gått till val på att de helst vill ha en alliansregering även i väst, nådde 67 mandat, enligt den preliminära fördelningen.

  Omvalets resultat öppnar för nya förhandlingar om hur regionen ska styras.

  Göteborg TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X