Annons
X
Annons
X

Få pappor vill ha vårdnadsbidrag

Regeringen vill att pappor ska ta ett större ansvar för sina barn. Men nio av tio föräldrar i Stockholms län med vårdnadsbidrag är mammor, visar SvD:s kartläggning. Intresset för KD:s hjärtefråga är svalt – långt färre är hemma än vad politikerna hoppats på.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Leklandet på Lidingö är en favorit. Bäst gillar tvåårige Simon att kasta bollar med pappa Jonas Holmberg. De tillbringar varje fredag tillsammans.

Lagom till familjens föräldrapenningsdagar tog slut infördes vårdnadsbidrag i Stockholm, och sedan i höstas turas mamma, pappa och farmor om att vara hemma med Simon. Förskolestarten får vänta till nästa höst.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –För vår del passar vårdnadsbidraget jättefint. Det var precis de sista tusenlapparna som behövdes för att vi skulle kunna ha vår son hemma ytterligare ett år, säger Jonas Holmberg.

  Annons
  X

  Men han tillhör undantagen. En överväldigande majoritet av dem som har beviljats vårdnadsbidrag i Stockholms län är kvinnor, visar SvD:s kartläggning. I nio fall av tio betalas pengarna ut till mammans konto.

  Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann är inte nöjd.

  –Det här visar att vi har en lång väg att vandra. Fördelningen återspeglar de ojämställda strukturer som finns i samhället, som gör att kvinnor tjänar mindre än män, äger mindre än män och har mindre inflytande än män, säger han.

  Vårdnadsbidraget, som infördes den 1 juli 2008, har länge splittrat den borgerliga fyrklövern. Det är en av Kristdemokraternas främsta hjärtefrågor – ”en valfrihetsreform för barnfamiljer”, medan Folkpartiet anser att bidraget motverkar alliansens arbetslinje och slår mot kvinnor.

  Ett jämställt föräldraskap är en ”prioriterad målsättning” för regeringen, men när det gäller vårdnadsbidraget är konsekvenserna för jämställdheten ”svårbedömda”, skriver man i propositionen från i mars.

  Efter att ha tagit del av SvD:s undersökning har dock Veronica Palm (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, sin slutsats klar:

  –Det är uppenbart att det handlar om att med gemensamma pengar finansiera ett hemmafrusystem. Dessutom drar det resurser från den förskola som ger ett pedagogiskt innehåll.

  En av vårdnadsbidragets främsta tillskyndare, KD-ledaren och socialministern Göran Hägglund, är övertygad om att männens uttag kommer att öka.

  –När jämställdhetsbonusen får genomslag tror jag att vi kommer att se en utveckling där män tar ett större ansvar för barnen under hela föräldraskapet.

  Men det är föräldrarna – inte politikerna – som vet vad som är bäst för de små, betonar han.

  –Jag vill inte med ytterligare pekpinnar eller hugg och slag styra familjerna, utan det här ska de avgöra själva.

  Riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (FP), ordförande i Liberala kvinnor, får emellertid sina farhågor besannade.

  –Vårdnadsbidraget är en kvinnofälla, och det är vanligen kvinnor med liten förankring på arbetsmarknaden som tar det.

  SvD:s undersökning visar också att intresset för den nya reformen fortfarande är svalt. Hittills har 1429 familjer i Stockholms län beviljats vårdnadsbidrag. Det är två procent av andelen möjliga hushåll, och långt färre än de 15 procent som regeringen skissade på i sitt ”huvudscenario”. Veronica Palm är inte förvånad.

  –Det är inte attraktivt. Moderna familjer har det tufft med livspusslet, men man vill inte vara hemmafru.

  Birgitta Ohlsson jublar över den uteblivna anstormningen.

  –Jippie! Som feminist är jag väldigt glad. Det här visar att också småbarnsföräldrar inser vikten av att försörja sig själva och sina barn, och vara oberoende, säger hon, som hoppas att reformen ska skrotas om de borgerliga vinner nästa val.

  För ansvarig minister är det inte alls avgörande hur många som väljer vårdnadsbidrag.

  –Hade det varit en enda familj som får en bättre tillvaro genom vårdnadsbidraget tycker jag att det är värt arbetet, förklarar Göran Hägglund.

  Nästa mandatperiod siktar han på att förbättra vårdnads- bidragets konstruktion. En högre ersättning än 3000 kronor i månaden är ett alternativ, liksom att bidraget ska kunna ges även till barn över tre år.

  –Jag vill naturligtvis gå vidare, men är inte idag beredd att säga exakt hur det bör ske.

  Samtidigt njuter Jonas Holmberg av sina fredagar med Simon.

  –Det betyder mycket. Om man jobbar heltid och barnen är på förskolan blir det ju inte så många vakna timmar man hinner träffas.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X