Annons
X
Annons
X

Få karameller i S-budget

Socialdemokraterna lovar pengar till svensk barnfilm och ett nytt demokratiprojekt. Men trots Håkan Juholts starka kulturprofilering satsar S i sin skuggbudget bara 2,5 procent mer på kulturen än ­regeringen.

(uppdaterad)
Håkan Juholt besökte Konstfack i juni. Här pratar han med filmskaparen Jerry Carlsson.
Håkan Juholt besökte Konstfack i juni. Här pratar han med filmskaparen Jerry Carlsson. Foto: INGVAR KARMHED

De allra första ord som Håkan Juholt yttrade som partiordförande i sitt installationstal för ett halvår sedan handlade om vikten av en stark kulturpolitik. Sedan dess har han fortsatt att lyfta kulturfrågorna. När den första socialdemokratiska skuggbudgeten under hans ledning nu presenteras är det upp till bevis.

SvD har tagit del av motionen för kulturområdet, som presenteras idag. De två största satsningarna är kända sedan tidigare: Återinfört fritt inträde på statliga museer (årlig kostnad: 80 miljoner kronor) och sänkt avgift till max 500 kronor/termin på musik- och kulturskolan (50 milj kr).

Någon ny karamell i samma storlek som gratis museientré blir det emellertid inte. En av de stora nyheterna är projektet ”Demokrati, kultur och mångfald” (40 milj kr).

Annons
X

–Det handlar om att ta tag i de problem vi har, där undersökningar visar att unga människor har liten tilltro till demokrati. Det får gärna låta luddigt, det finns massor av idéer runt om i landet om vad man kan göra, säger Berit Högman (S), kulturpolitisk talesperson.

Liksom regeringen talar S om att satsa på barnen. I budgetmotionen finns en stor satsning på barnfilm (30 milj kr), liksom ytterligare pengar till digitalisering av biografer (20 milj kr). Överbudspolitiken gäller även folkhögskolorna, där S vill ha ytterligare 1000 nya platser (60 milj kr). Fria grupper får ökade årliga anslag (10 milj kr), liksom ideella kultur- och musikarrangörer (10 milj kr).

De avskaffade konstnärslönerna skulle däremot inte återinföras med en S-regering. Istället höjer partiet det årliga anslaget för inköp av offentlig konst (10 milj kr). Inte heller regeringens satsningar som Skapande skola och den ökade regionaliseringen tänker S tänker riva upp.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I sin budgetmotion talar S också om att ”se över” ett nytt Nationalmuseum och Nobelmuseum, prioritera läsfrämjandet och stärka kulturskaparnas villkor, men utan att avsätta några pengar.

  Håkan Juholts löften om att återinföra estetiska ämnen som kärnämnen i gymnasiet finns med. Det gör däremot inte hans funderingar om en kulturens motsvarighet till rot- och rutavdrag.

  Förra året gav Socialdemokraterna 94 miljoner mer till kulturen än regeringen i sin skuggbudget för 2011. Nästa år lägger de 310 miljoner mer än regeringen.

  Det ska ses i perspektivet att det i skuggbudgeten satsas totalt 12,6 miljarder på kulturområdet, att jämföra med regeringens 12,3 miljarder. Det är en höjning på 2,5 procent.

  Räcker det för att tala om en ny kulturpolitik?

  –Redan före valet gav vi löftet om en miljard mer till kulturen under mandatperioden om vi vann valet. Vi är på god väg att bygga upp den trappan, säger Berit Högman.

  Regeringen ökar varje år kulturbudgeten räknat i kronor. Men kulturinstitutionernas årliga utgiftsökningar för bland annat höjda löner och hyror är högre än anslagshöjningen. Inte heller i Socialdemokraternas skuggbudget täcks den faktiska kostnadsökningen på 2–3 procent upp.

  –Det finns ingen oändlig källa att ösa ur. Men om regeringen löste scenkonstens pensionsproblematik skulle institutionerna få 20–30 procent mer pengar till sin verksamhet, säger Berit Högman.

  Annons
  Annons
  X

  Håkan Juholt besökte Konstfack i juni. Här pratar han med filmskaparen Jerry Carlsson.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X