Annons

Få kandidater vill ställa upp för SD

Sverigedemokraterna kan stå med ett stort antal tomma stolar efter valet. Partiet saknar helt kandidater till fullmäktige i närmare 60 kommuner. I ytterligare drygt 50 kommuner har de bara ett enda namn på valsedeln. Kaoset från den gångna mandatperioden riskerar därmed att upprepas.

Publicerad

Med en knapp vecka kvar till valet ligger Sverigedemokraterna över riksdagens fyraprocentsspärr i de flesta opinionsmätningar. I gårdagens Sifo noterade de 4,6 procent.

Men det är inte bara riksdagen som SD siktar på. Oavsett hur det går på riksplanet kommer partiet att ta plats i ett stort antal kommunfullmäktigeförsamlingar över hela landet.

Marita Klaesson i Aneby står i likhet med många av Sverigedemokraternas kandidater som enda namn på valsedeln till kommunfullmäktige. ”Jag har frågat många vänner om de ställer upp. Men de vill inte ta steget in i kommunfullmäktige. Det är svårt att vara öppen med att de är sverigedemokrater för många.”

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 3

Polisbevakningen vid SD:s torgmöten är alltid större än för andra partier. I Jönköping görs flera ingripanden.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 3

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder, till vänster, raggar både väljare och kandidater i valrörelsen. I Jönköping möts han dock mest av motdemostranter.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons