Få jämför pris på försäkring

Fyra av tio har aldrig jämfört priset på sin försäkring sedan de blev kunder hos sitt nuvarande försäkringsbolag. Det visar en färsk studie. Konsekvensen blir att många blir sittande med dyra premier.

Under strecket
Publicerad

1. Har du koll på dina försäkringar? 2. Brukar du teckna extra produktförsäkring i butik? Mercedés Söderqvist, Västerås. 1. – Jag har inte så mycket koll som jag borde ha. Men jag vet på ett ungefär och har allt samlat så jag kan alltid gå tillbaka och kontrollera. 2.– Jag tecknade en extraförsäkring på ett köp av mobil, tv och en dator. Jessica Yttring, Enköping 1. – Nej jag har ingen koll på mina försäkringar, det är min sambo som har koll och jag betalar. 2. – Nej, jag brukar inte teckna några tilläggsförsäkringar.

Foto: TOMAS ONEBORG

1. Har du koll på dina försäkringar? 2. Brukar du teckna extra produktförsäkring i butik? Jens Erik Nielson, Hofors 1. – Nej, jag har inte koll men det har absolut min fru. Hon jämför åtminstone en gång per år och försöker hitta bästa möjliga lösningar. 2. – Nej, om jag är rätt informerad så ingår det i vår hemförsäkring.

Foto: TOMAS ONBORG

1. Har du koll på dina försäkringar? 2. Brukar du teckna extra produktförsäkring i butik? Elisabeth Landby, Gällivare 1. – Hyfsad koll men det är ett myller att hålla reda på allting. Det är ett stort jobb. Eftersom jag har eget företag har jag tagit hjälp av en försäkringsmäklare. Det är lite extra att hålla reda på när man har anställda och det vore trist att inte ha fullt skydd. Privat är det inte lika komplicerat. 2. – Jag har tecknat en tilläggsförsäkring på min telefon en gång.

Foto: TOMAS ONEBORG

1. Har du koll på dina försäkringar? 2. Brukar du teckna extra produktförsäkring i butik? Anders Lindkvist, Kristianstad 1. – Jag tycker att jag har koll. Ganska nyligen blev jag uppringd av en försäkringsförmedlare för ett annat företag så då försökte jag läsa på och jämföra priser. Men det var inte jättelätt. 2. – Jag försöker hålla mig ifrån det. Det känns som om man dubbelförsäkrar sig och att man i stället kan ta det på hemförsäkringen.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Hemförsäkringen är obligatorisk för många hushåll att teckna. Enligt statistik från branschorganisationen Svensk Försäkring fanns det drygt 3 miljoner tecknade hemförsäkringar per den sista juni i år. Men kunskapen om hemförsäkringen är låg och få bryr sig om att jämföra priser. Det visar en färsk undersökning från analysföretaget Silentium. Drygt 1000 personer i varierande åldrar från hela Sverige i mitten av september fick svara på frågor om sin hemförsäkring. Resultatet bekräftar bilden av att rörligheten på marknaden är låg.

42 procent uppger att de, sedan de blev kunder hos sitt nuvarande försäkringsbolag, aldrig har jämfört priset på försäkringen med kostnaden på andra försäkringsbolag. 24 procent svarar att de har jämfört pris en gång och endast 28 procent att de har gjort det flera gånger. Enligt Johan Talenti, vd på Silentium, är resultatet i nivå med hur det såg ut i mätningen ifjol.

Annons
Annons
Annons