Få föreställningar trots högst bidrag

De fria teatrarna ska vara spjutspetsen i svensk scenkonst. Ett drygt dussintal teatrar som riktar in sig på vuxenpubliken slåss om 16 miljoner i verksamhetsstöd från kommunen. Men den teater som får mest pengar sätter upp minst antal pjäser, visar SvD:s granskning av Stockholms fria scener.

Under strecket
Publicerad
Gruppen Adekwhats dansföreställning Too Much Night Ego har premiär på Orionteatern den 21 april.

Gruppen Adekwhats dansföreställning Too Much Night Ego har premiär på Orionteatern den 21 april.

Annons

Orionteatern får dubbelt så höga bidrag som alla andra fria scener. Ändå har de inga planer på att sätta upp en enda egen föreställning i år och teatern har stått tom större delen av vårsäsongen.
Just nu pågår repetitionerna av dansföreställningen Too Much Night Ego i den jättelika före detta mekaniska verkstad som utgör Orionteaterns hem på Södermalm i Stockholm. Det blir årets första uppsättning. Tidigare i år har teatern i huvudsak stått tom bortsett från några enstaka gästspel.
Men inte heller Too Much Night Ego är någon egen föreställning utan en samproduktion med koreografen Philippe Blanchard och gruppen Adekwhat.

Samtidigt har det sjudit av liv på Stockholms andra fria teaterscener under våren. SvD:s granskning av de fria gruppernas finansiering och verksamhet visar att ingen annan får så mycket pengar som Orionteatern – och ingen annan skapar så lite teater.
Orionteatern får årligen tre miljoner kronor i verksamhetsstöd av Stockholms kommun och ytterligare tre miljoner från Statens kulturråd, plus några hundratusen från landstinget, totalt drygt 6 miljoner. Men både kommunen och Kulturrådet sätter frågetecken för Orionteaterns verksamhet och har beslutat att frysa utbetalningarna av hälften av pengarna för 2005.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons