Annons
X
Annons
X

Få fason på din trädgård

Det finns hopp för den hopplösaste av trädgårdar. Till och med för tomter som är övervuxna av sly, fyllda av sprängsten eller tronar högst upp på en brant bergknalle.

1 2 3

KLICKA PÅ BILDEN FÖR BILDSVEP. Karin Janrik, trädgårdsarkitekt, börjar alltid med att mäta upp tomten noggrant.

Foto: Viveka Ljungström
1 2 3

Första steget till en drömträdgård är att lära känna platsen.

Foto: Karin Janrik
1 2 3

Trädgårdsform – vackrare trädgård med arkitektens verktyg, av Karin Janrik och Viveka Ljungström, Norstedts Förlag.

Karin Janrik har arbetat som trädgårdsarkitekt i mer än 25 år och ritat trädgårdsförslag för Allt om Trädgårds läsare i nästan lika många år. I boken ”Trädgårdsform – vackrare trädgård med arkitektens verktyg” lär hon ut sina bästa tricks för att trolla i trädgårdarna. Under alla dessa år har hon inte stött på en endaste tomt som varit bortom räddning. Även om husägarna förtvivlat och sett allt i nattsvart. 

– Det knepigaste var nog en gammal trädgård med hundratals aspskott som fått växa upp otyglat under många år till ett trist buskage. I det läget får man ge upp, gräva bort alltihop med maskiner och börja om från början.

Annars är hon den första att värna om träden. Mer än en gång har hon suckat över nyblivna villaägare som varit alltför ivriga med motorsågen och utan eftertanke fällt alla träd i trädgården. 
 
– Det är tyvärr inte helt ovanligt att komma till en nyrakad tomt och då tvingas börja om och plantera små pinniga tvåmetersträd. 
 
Uppvuxna träd ska man vara väldigt rädd om, understryker Karin Janrik. De kan ge behaglig skugga när solen gassar en het sommardag och en riktig skönhetsupplevelse under vintern när övriga trädgården ligger i dvala. 

Annons
X

Många trädgårdsägare vet ofta hur de skulle vilja ha det men inte hur de ska komma dit, har hon också märkt. De kan stirrar sig blinda på ett litet problem – entrén, garageuppfarten eller insyn från gatan. Somliga tycker att trädgården känns ödslig, andra har det alldeles för plottrigt med massor av impulsköpta växter. Gemensamt för de flesta är att de inte har någon övergripande plan för sin trädgård och därför inte heller vet var de ska börja. I det läget brukar många lägga allt krut på entrésidan. Där syns ju också resultatet av ansträngningarna direkt. Men gör man så blir det svårt att därefter komma in med maskiner när det är dags att renovera trädgården bakom huset. 

– Jag måste vara lite tråkig och säga att man bör börja längst in, för att sedan backa sig ut. Då riskerar man inte att köra sönder sin nyanlagda uppfart. Det är smartare att ge sig till tåls, att tänka och planera och leva en tid med en lerig framsida tills man lärt känna platsen. Man gör inte om de stora momenten i en trädgård.

Grundstommen med murar, trappor, häckar och träd är det absolut viktigaste. När den är på plats kan man unna sig lite utsvävningar. Till och med spontanhandla växter på våren och försommaren. Men den som är smart har också en gästsäng för nya plantor i väntan på en mer genomtänkt växtplats i trädgården. 

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I Stockholmstrakten där många nya villatomter i förtätade områden är mycket kuperade gör Karin Janrik ofta olika lösningar med trappor, murar och terrasser. Då får man se slänten som en tillgång där olika avsatser bildar små trädgårdsrum. En nivå kan bli en köksträdgård, närmare huset en liten frukosthörna och längst ner vid vägen plats för bil och cyklar i ett annat trädgårdsrum.

  – Visst får man ha en vision för sin trädgård, men man måste också vara realist och väga in de naturgivna förutsättningarna. Kanske tänka bort drömmar om en bred engelsk perennrabatt på berget och i stället göra en sådan plantering i mindre skala på en annan plats med bättre jordmån.

  I många områden med små tomter kan entrén hamna på sidan av huset och det är svårt att få en naturlig väg in i huset så att inte gästerna hamnar i groventrén. Då får man styra stegen rätt med hjälp av sådant som markbeläggning, växter, krukor och belysning.

  Insyn är ett jätteproblem som inte kan trollas bort hur som helst. Men det behöver inte nödvändigtvis betyda murar och plank runt hela tomten. Häckar och höga träd kan lösa insynsproblemet på sikt, men till att börja med kanske det räcker att sätta upp en spaljé med småblommig klematis, klätterrosor och blomsterkaprifol närmast uteplatsen.

  Annons
  Annons
  X

  Få fason på din trädgård

  1 2 3

  KLICKA PÅ BILDEN FÖR BILDSVEP. Karin Janrik, trädgårdsarkitekt, börjar alltid med att mäta upp tomten noggrant.

  Foto: Viveka Ljungström

  Få fason på din trädgård

  1 2 3

  Första steget till en drömträdgård är att lära känna platsen.

  Foto: Karin Janrik

  Få fason på din trädgård

  1 2 3

  Trädgårdsform – vackrare trädgård med arkitektens verktyg, av Karin Janrik och Viveka Ljungström, Norstedts Förlag.

  Annons
  X
  Annons
  X