Annons

Få detaljer om explosion på testanläggning

Efter torsdagens olycka i närheten av Archangelsk stängde ryska myndigheter Dvinabukten i Vita havet för all skeppstrafik i en månad, utan att ange några detaljer om varför.
Efter torsdagens olycka i närheten av Archangelsk stängde ryska myndigheter Dvinabukten i Vita havet för all skeppstrafik i en månad, utan att ange några detaljer om varför. Foto: TT

Ryska myndigheter är fortsatt sparsamma med information om den explosion som inträffade på en militär testanläggning i närheten av Archangelsk, men uppger att tekniken som testades kan användas både civilt och militärt.

Under strecket
TT
Publicerad

Sedan tidigare har det statliga kärnkraftsorganet Rosatom meddelat att explosionen i torsdags inträffade på en havsplattform under ett test av en raketmotor, samt att fem av dess anställda miste livet. Raketbränslet fattade enligt Rosatom eld vilket fick roboten att detonera.

Nu uppger anläggningens chef Valentin Kostyukov att torsdagens test hade föregåtts av ett års noggranna förberedelser samt att en statlig kommission ska undersöka vad som gick fel. Enligt Kostyukov kämpade de omkomna desperat för att förhindra explosionen. Han kallar dem nationella hjältar och har anhållit om att de postumt ska tilldelas statliga hedersbetygelser.

Annons
Annons
Annons